Skip to content

CONDIȚII INUMANE în Italia: muncitori români agresați și siliți să doarmă în camere pline cu mucegai, șoareci și gândaci

Munceau pe câmp chiar și 17 ore pe zi pentru numai 1,50 euro/ora. Într-o lună reușeau să strângă cel mult 200 de euro, o plată de nimic. Erau aproape ținuți în sclavie și constrânși să cedeze o mare parte din retribuția lor angajatorului și intermediarului, ambii arestați de carabinierii din Taranto.

Muncitorii agricoli erau excluși de la viața socială, amenințați sau bătuți. Cei 35 de  români angajați pe câmpurile din Ginosa și Castellaneta, provincia Taranto, trăiau într-o casă rurală abandonată, o adevărată cocioabă, cu pereții acoperiți de mucegai, asediați de șoareci și gândaci. Casa era legată la linia de electricitate în mod abuziv.

În urma inspecțiilor efectuate de carabinieri s-au constatat condițiile inumane în care erau obligați muncitorii să trăiască: paturi supraetajate înghesuite, 6 dușuri cu apă rece, 2 băi exterioare.

Potrivit anchetatorilor, muncitorii agricoli erau recrutați direct din România. Acestora li se plătea călătoria până în Italia, circa 300 de euro, sumă care apoi le era reținută  în rate din salarii.

La închisoare au ajuns, în executarea unui mandat de arestare preventivă, un întreprinzător italian de 43 de ani, Francesco Sabato, patronul unei firme agricole din Ginosa, și un colaborator de-al său român, P.M.A., de 25 de ani, singurul angajat cu contract legal. Fiindcă ceilalți, muncitorii care erau duși noaptea pe câmp pentru a culege fructe și legume pe care apoi le așezau în lăzi într-o magazie din disponibilitatea angajatorului, erau plătiți la negru: 4 euro pe oră, care se transformau în 1.50 euro pe oră după ce li se scădeau cazarea, țigările și bunurile de primă necesitate.

Românul însoțea muncitorii la bancă: aceștia încasau cecul și apoi erau obligați să cedeze conaționalului mare parte din banii câștigați. Iar cei care se opuneau erau amenințați în mod grav sau alungați.

Ancheta a fost demarată în februarie după denunțul prezentat, cu sprijinul sindicatelor Flai Cgil și a secretariatului Cgil din Taranto, de cinci români, trei bărbați și două femei, abandonați de unul dintre agresorii lor în fața terminalului de autobuze Porta Napoli.

Aceeași soartă au avut-o după două zile alți doi conaționali, un bărbat și o femeie, care au fost bătuți după o inspecție a carabinierilor fiind suspectați că au avut rol de spioni. Aveau asupra lor puținele lor lucruri, înghesuite într-o plasă pentru cumpărături. Bărbatul avea un ochi vânăt și era în mod vizibil speriat. Tocmai el a fost cel care a povestit, mai întâi sindicaliștilor și apoi carabinierilor, că a fost bătut de un conațional de-al său care desfășura pentru un italian, pe care ei îl numea ”patronul”, rolul de intermediar. Femeia care era cu el a confirmat denunțul și a declarat că a fost bătută atât de tare încât în zilele anterioare a trebuit să solicite îngrijiri medicale la spitalul din Castellaneta.

https://youtu.be/6XoY3XWKPcQ

Întreprinzătorul italian și caporalul român sunt acuzați, cu titlu diferit, de intermediere ilicită de forță de muncă și exploatare a muncii cu circumstanța agravantă de nerespectare a contractelor colective de muncă naționale și provinciale, de extorcare, furt agravat, vătămare corporală în complicitate. Alți trei cetățeni români, acuzați că au participat la agresiunile comise asupra conaționalilor lor, sunt anchetați penal.

Carabinierii au efectuat și puneri sub sechestru preventive cu o valoare totală de circa 300.000 de euro.

ACCIDENT ȘOCANT lângă Roma: bebelușul unei românce, aruncat dintr-un autobuz într-o curbă