Skip to content

Contract românesc, muncă în Italia: 400 de muncitori, plătiți la negru cu salarii italienești

Au fost angajați în sectorul metalurgic și în uzine navale din Veneția, Treviso, Monfalcone. Plătiți oficial cu contractul țării de origine, primeau la negru salarii de până la 2.000 de euro.

Contractul de muncă semnat era conform legilor din România, dar munca a fost efectuată în Italia. Trucul a fost aplicat pentru aproximativ 400 de muncitori, majoritatea români, de pe șantiere navale și din sectorul prelucrării metalelor din Veneția, Treviso și Monfalcone.

Evaziunea fiscală și a contribuțiilor de protecție socială se ridică la peste 8 milioane de euro. Garda de Finanțe a stabilit că în urma acestor angajări ilegale, firmele de „închiriat muncă” au obținut câștiguri ilegale uriașe.

Firmele, cinci în total, cu sediul în străinătate, au recrutat muncitori calificați în special din România și i-au pus să semneze contracte de muncă în baza legilor românești: salarii de câteva sute de euro pe lună, taxe și impozite mici.

Ulterior, această forță de muncă a fost transferată în Italia și angajată în fabricile și uzinele din nord-est, în mod provizoriu. Muncitorilor li s-au plătit de fapt salarii nete echivalente celor din Italia: aproximativ 1.400-2.000 de euro pe lună, rezultatul unui salariu pe oră cuprins între 6 și 9 euro. Toate în numerar, toate la negru.

Garda de Finanțe din Pordenone a început investigațiile în urma unor semnalări ce vizau combaterea spălării banilor cu referire la transferurile de numerar către România. Lucrătorii, cel mai probabil, au trimis bani familiilor care au rămas în țara de origine.

Veniturile sustrase impozitării se ridică la 5,3 milioane de euro, iar taxele și contribuțiile de protecție socială neplătite la 3 milioane de euro.

Șapte persoane sunt cercetate penal de Procuratura din Pordenone. Autoritățile le-au confiscat până în prezent 840.000 de euro, informează Corriere della Sera.

Muncitori români, sclavi în viile din Italia: „Dacă vrei să câștigi bani, trebuie să lucrezi până piși sânge”

Sudor în România, îngrijitor de bătrâni în Italia: „E o muncă grea, dar cinstită”

Ai un copil minor care dorește să muncească în Italia? Iată condițiile în care se poate angaja

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!