Skip to content

Curtea Supremă din Italia: ÎNGRIJITOARELE au dreptul la 11 ore de odihnă zilnic

Decizia magistraților atinge o temă foarte delicată și riscă să creeze conflicte în tot mai răspândita problemă a îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice sau infirme.

Potrivit unei sentințe a Casației din 3 ianuarie, îngrijitoarele – care asistă persoane bătrâne, bolnave, sau familii care necesită îngrijiri pentru cei dragi lor – au dreptul la cel puțin unsprezece ore consecutive de odihnă zilnic.

Nerespectarea acestei prevederi conținută în contractul național de categorie comportă o amendă pentru angajatorul găsit vinovat de exploatarea forței de muncă.

Curtea Supremă nu a dat dreptate unui ONG din Lecco care furniza personal pentru asistență familială și care susținea că orele de odihnă ale angajaților nu trebuie să fie consecutive.

Potrivit organizației non-profit, administrată de persoane din cadrul Bisericii, contractul UNEBA – Uniune Națională Instituții și Inițiative de Asistență Socială – «stabilind că lucrătoarele și lucrătorii au dreptul la o odihnă zilnică de unsprezece ore la fiecare douăzeci și patru de ore, nu prevede că orele de odihnă trebuie să fie consecutive, lăsând astfel să se înțeleagă că părțile contractante au alternativa să facă excepție, ca posibilitate, de la prevederile normative generale, cu scopul de a introduce o practică care să răspundă mai bine realității și necesităților angajatorilor și care este, astfel, rațională».

După părerea Curții Supreme (sentința nr. 24 al Secției de Muncă), așa cum deja stabilise Curtea de Apel din Milano, nu există nicio excepție contractuală «la respectarea prevederilor normative privind odihna minimă zilnică», fixată la 11 ore consecutive.

Judecătorii amintesc că și pentru îngrijitori și îngrijitoare este valabil decretul legislativ nr. 66 din 2003 care a adoptat directiva comunitară privind orarul de muncă și care prevede pentru toți lucrătorii dreptul de a «beneficia în mod consecutiv» de unsprezece ore de odihnă minimă zilnic, «cu excepția unor activități caracterizate de perioade de muncă împărțite pe timpul zilei sau de regimul de muncă la apel».

În viitor, așadar, îngrijirea la domiciliu va trebui efectuată de o persoană ziua și de o alta noaptea.

ITALIA: Consecințele angajării la negru a îngrijitoarelor sau menajerelor

Drepturile și obligațiile româncelor care lucrează ca ÎNGRIJITOARE în Italia

ITALIA: Salariul minim pe care trebuie să-l încaseze îngrijitoarele, menajerele și bonele în 2019

Concedierea îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor în Italia. Trebuie preaviz?