Skip to content

Drepturile și obligațiile româncelor care lucrează ca ÎNGRIJITOARE în Italia

Populația tot mai îmbătrânită a Italiei, puținul timp liber rămas la dispoziția familiilor, în care acum muncesc și soțul și soția, constrâng multe familii italiene să angajeze persoane care să le îngrijească rudele în vârstă sau bolnave.

Majoritatea îngrijitoarelor sunt străine, în special românce, prezente de ani de zile în casele italienilor. Relația dintre acestea și familie este definită de un contract de muncă care garantează respectarea obligațiilor și drepturilor pe care le are această categorie de lucrătoare.

În cazul în care îngrijitoarea lucrează la negru, adică nu a semnat nici un contract de muncă cu angajatorul, drepturile acesteia cu greu vor putea fi apărate în fața legii.

Care sunt obligațiile unei îngrijitoare

Conform contractului colectiv național de muncă domestică, o îngrijitoare este obligată, în funcție de nivelul de încadrare:

Să îngrijească persoana asistată. Prin „îngrijire” nu se înțelege numai asistența din punct de vedere medical (administrarea medicamentelor, controlarea tensiunii, efectuarea curățeniei personale), ci și aspectul uman, adică ținerea companiei.

În cazul îngrijitoarei care lucrează și trăiește în casa unui bolnav cu infirmitate, aceasta este obligată să facă sau să ajute asistatul să facă lucrurile pe care acesta nu le mai poate face singur;

Să pregătească masa pentru asistat la orele și conform indicațiilor primite de la familie sau de la medic;

Să pună scutece sau alte dispozitive de ajutor dacă sunt necesare;

Este important ca la încheierea contractului îngrijitoarea și familia să stabilească foarte clar care sunt sarcinile de efectuat, cel mai bine în scris, astfel încât să se evite eventuale neînțelegeri viitoare.

De asemenea, este fundamental ca îngrijitoarea să fie în măsură să înțeleagă și să citească corect limba italiană: numai astfel va reuși, în caz de necesitate, să cheme o ambulanță, să citească prescripțiile unui medic, să comunice în mod eficient, inclusiv cu persoana îngrijită, dar și să-și exprime nemulțumirile.
►►► Îngrijitoare în Italia. Îi este permis angajatorului să vă filmeze în timp ce lucrați?

Care sunt drepturile unei îngrijitoare

La fel ca obligațiile, și drepturile îngrijitoarei sunt fixate în cadrul contractului național colectiv de muncă domestică. Iată care sunt principalele drepturi:

Să fie încadrată la nivelul corespunzător muncii pe care trebuie să o presteze conform necesităților familiei, nivel în funcție de care va fi plătită;

Nivelul A Super (AS)

Însoțitor. Efectuează în mod exclusiv activități de însoțire a persoanelor nedependente, fără a efectua nicio activitate de muncă;

Baby-sitter (bonă). Efectuează ocazional activități de supraveghere a copiilor cu ocazia absenței membrilor familiei, cu excluderea oricărei activități de îngrijire.

Nivel B Super (BS)

Asistent persoane nedependente. Efectuează activități de asistență a persoanelor (bătrâni sau copii) nedependenți, fiind incluse activitățile conexe de preparare a mâncării și de curățenie în casa asistaților.

Nivel C Super (CS)

Asistent persoane dependente (fără formare). Efectuează activități de asistență a persoanelor dependente/infirme, fiind incluse activitățile legate de prepararea mâncării și de curățenie în casa asistaților.

Nivelul D Super (DS)

Asistent persoane dependente/infirme (cu formare: cu diplomă obținută în Italia sau în străinătate, cu condiția să fie echivalată, sau cursuri de formare cu durata minimă prevăzută de legea regională și în orice caz nu sub 500 de ore). Desfășoară activități de asistență a persoanelor dependente/infirme, fiind incluse, dacă sunt solicitate, activitățile legate de pregătirea mâncării și curățenia în casa în care trăiesc asistații;

Să-i fie respectat orarul de muncă. Acesta poate varia în funcție de tipul de contract semnat.

Pentru îngrijitoarele care conviețuiesc cu persoana asistată este prevăzut un maxim de 10 ore pe zi neconsecutive sau de 54 de ore pe săptămână. Îngrijitoarea are dreptul la cel puțin 8 ore de odihnă consecutive în aceeași zi și la o odihnă intermediară neretribuită de nu mai puțin 2 ore.

ATENȚIE!!! Dacă îngrijitoarea lucrează între 6.00 și 14.00 sau între 14.00 și 22.00, are dreptul la o odihnă zilnică de cel puțin 11 ore consecutive și la o odihnă intermediară neretribuită de minim 2 ore.

Pentru îngrijitoarele care nu conviețuiesc cu persoana asistată, orarul de muncă prevede un maxim de 8 ore pe zi neconsecutive, sau 40 de ore pe săptămână distribuite pe 5 sau 6 zile.

Să beneficieze de odihnă săptămânală:

de 24 de ore duminica (în cazul în care nu s-a stabilit altă zi). Dacă există necesități speciale care o împiedică să se odihnească în ziua respectivă, va trebui să fie stabilit același număr de ore a doua zi și orele lucrate vor avea o creștere a plății de 60%;

de 12 ore într-o zi aleasă din timpul săptămânii, alta decât duminica. Eventuala muncă pe timpul acestor 12 ore va avea o majorare de 40%.

Se consideră muncă nocturnă cea efectuată între orele 22.00 și 6.00, cu majorare de 20% dacă este vorba de muncă obișnuită sau cu regim de muncă suplimentară. Nu se consideră nocturnă munca discontinuă pe timpul nopții.

Îngrijitoarea cu un orar zilnic de peste 6 ore are dreptul la prânz sau cină (în funcție de tura sa) sau la indemnizația de masă aferentă.

Să fie plătită pentru orele suplimentare.

Prin muncă suplimentară se înțeleg acele ore lucrate care depășesc durata maximă a orarului de muncă stabilit, dar nu cea efectuată pentru o urgență. Tocmai din acest motiv, munca suplimentară trebuie stabilită de comun acord cu o zi în avans.

Iată majorările prevăzute de contract pentru munca suplimentară a unei îngrijitoare:

60% în plus dacă este efectuată duminica sau în zi liberă;

10% dacă este desfășurată între 6.00 și 20.00 de o îngrijitoare neconviețuitoare care depășește cele 40 de ore săptămânale și până la 44 ore;

25% în plus dacă este desfășurată în alte cazuri între 6.00 și 22.00;

50% în plus dacă este efectuată între 22.00 și 6.00 dimineața.

Să beneficieze de concedii și permise.

Drepturile îngrijitoarei prevăd și 26 de zile lucrătoare de concediu pentru fiecare an lucrat, sau alt număr dacă perioada de muncă este diferită de un an. Zilele de concediu pot fi fracționate în nu mai mult de două perioade și trebuie stabilite de comun acord cu angajatorul.

În ce privește permisele, îngrijitoarea are dreptul pentru consultații medicale documentate la 16 ore anual sau de 12 ore în cazul neconviețuirii și cu orar de muncă mai mic de 30 de ore pe săptămână.

Alte drepturi ale unei îngrijitoare

dreptul la al treisprezecelea salariu, de încasat în luna decembrie și cu calcularea mesei și cazării;

dreptul la concediu medical. INPS nu plătește indemnizația, însă îngrijitoarea are dreptul să-și păstreze locul de muncă;

dreptul la 15 zile de concediu matrimonial retribuit;

dreptul să-și păstreze locul de muncă și o parte din retribuție în caz de maternitate.

Accidentarea unei îngrijitoare la locul de muncă

Dacă o îngrijitoare suferă un accident, angajatorul trebuie să-l comunice la INAIL:

– în 24 de ore în cazul accidentelor mortale sau presupuse a fi astfel;

– în 2 zile de la constatare în cazul accidentărilor nevindecabile în 3 zile;

– în 2 zile începând din a patra pentru accidentări vindecabile în 3 zile, dar nevindecate.

În plus, angajatorul trebuie să informeze Autoritatea de Siguranță Publică în 2 zile de la accidentare.

Încetarea raportului de muncă

Atât îngrijitoarea, cât și angajatorul pot întrerupe contractul în orice moment (chiar și prin concediere sau demisie pentru cauză justă). Însă va fi necesar să se respecte o perioadă de preaviz.

Pentru program de muncă de minim 25 de ore săptămânal:

– Până la 5 ani vechime: preaviz de 15 zile calendaristice;

– Peste 5 ani vechime: preaviz de 30 de zile calendaristice.

Aceste perioade se reduc cu 50% în caz de demisie din partea lucrătoarei.

Pentru program de muncă de sub 25 de ore săptămânal:

– Până la 2 ani vechime: preaviz de 8 zile calendaristice;

– Peste 2 ani vechime: preaviz de 15 zile calendaristice.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!