În Sardinia nu mai sunt ciobani din cauză că românii se întorc în țară atrași de guvern cu oferte mai bune

În Italia, lipsa forței de muncă în domeniul păstoritului a fost rezolvată în ultimii 30 de ani prin angajarea de imigranți proveniți din estul Europei, în special din România și mai înainte din Albania, în anii ‘90. Însă acum și personalul estic începe să lipsească, informează La Nuova Sardegna.

Astăzi multe ferme agricole din Sardinia au datorită investițiilor din ultimii ani structuri moderne și nu caută numai ciobani, ci și muncitori calificați.

Dar acum există riscul ca de pe pășunile sarde să dispară cu totul păstoritul tocmai din cauza lipsei celor dispuși să lucreze în acest domeniu, deși mulți dintre imigranți vin în Italia tocmai pentru a lucra. Astfel, regiunea riscă să piardă motorul economiei sale și caracteristica specială a meleagurilor sale.

Potrivit cotidianului italian, românii care se ocupă cu păstoritul preferă astăzi să rămână în țara lor unde condițiile economice s-au îmbunătățit foarte mult și salariile medii sunt de circa 600 de euro lunar.

În plus, guvernul român a pus în practică diferite politici pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară și să-și deschidă propriile afaceri.

În concluzie, în acest domeniu nu lipsește numai forța de muncă italiană, ci acum și cea străină. Poate, mai scrie La Nuova Sardegna, e timpul ca tinerii italieni să reinvestească în păstorit și să reia în propriile mâini economia regiunii.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *