Skip to content

ITALIA: 25.000 de euro oferiți de autoritățile locale celor care doresc să se mute în regiunea Molise

Autoritățile locale din regiunea Molise, sudul Italiei, oferă celor care doresc să se mute într-unul dintre satele slab populate 700 de euro lunar timp de trei ani.

Pentru a beneficia de această sumă, nou-veniții trebuie să îndeplinească anumite condiții: satul în care se vor muta să aibă sub 2.000 de locuitori și să își deschidă o afacere.

Președintele regiuni Molise, Donato Toma, a declarat pentru The Guardian că dacă ar oferi numai bani, ar face un simplu gest de caritate.

„Vrem să facem mai mult. Vrem ca oamenii să investească aici. Își pot deschide orice tip de afacere: brutărie, restaunrant, papetărie orice. Este o modalitate de a readuce la viață localitățile”, a explicat Donato Toma.

Mai mult, fiecare localitate cu mai puțin de 2.000 de locuitori va primi 10.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea activităților culturale.

„Nu este o măsură de a crește doar numărul populației. Este nevoie de infrastuctură și un un motiv de a rămâne, altfel în câțiva ani ne vom întoarce de unde am plecat”, a mai spus Toma.

Conform Institutului Național de Statistică, populația din Molise este de 305.000, fiind una dintre regiunile Italiei care au pierdut cei mai locuitori, 9.000 de oameni au plecat din 2014.

În  2018, 2.800 de persoane au decedat sau s-au mutat în alte regiuni, cu 1.000 mai mult decât în anul precedent.

Nu a fost înregistrată nici măcar o naștere în niciunul dintre cele nouă localități ale acesteia.

În încercarea de a repopula localitățile aproape goale, mai mulți primari italieni au deschis porțile pentru imigranții africani care vin din Libia.

Primarul din Sutera, provincia siciliană  Caltanissetta, a îndemnat solicitanții de azil în Italia să se mute în sat.

Colegul său din Sambuca dă case abandonate celor care vor să se mute acolo cu numai 1 euro.