Skip to content

ITALIA ar putea închide frontierele. Măsuri drastice, solicitate pentru limitarea infectărilor cu coronavirus

Măsuri drastice în următoarele două sau trei zile pentru a evita sute de decese pe zi de Covid-19 în Italia: acesta este apelul lansat de peste o sută de oameni de știință către președintele Italiei, Sergio Mattarella, și către premierul Giuseppe Conte.

„În calitate de oameni de știință, cercetători, profesori universitari, credem că este corect și urgent să ne exprimăm cea mai profundă îngrijorare cu privire la faza actuală de răspândire a pandemiei Covid-19”, scriu cercetătorii, referindu-se la estimările publicate de fizicianul Giorgio Parisi, potrivit cărora dublarea deceselor care se observă în fiecare săptămână ar putea duce rapid la 400-500 de morți pe zi.

Cercetătorii împărtășesc propunerea lui Parisi de a „lua măsuri stricte și drastice în următoarele două sau trei zile” și „adaptarea necesităților economiei și protecției locurilor de muncă celor de limitare a răspândirii infecției care trebuie acum să lase loc nevoii stringente de a proteja dreptul la sănătate individuală și colectivă consacrat ca inviolabil de articolul 32 din Constituția Italiei “.

Măsurile drastice pentru a evita creșterea numărului de cazuri și decese cauzate de Covid-19 ar putea fi mai puțin împovărătoare pentru economie decât în cazul în care pandemia ar fi scăpată de sub control, susțin cei 100 de oameni de știință.

„Luarea unor măsuri eficiente servește acum pentru a salva economia și locurile de muncă”, se arată în apelul cercetătorilor adresat președintelui Mattarella și premierului Conte.

„Protejarea locurilor de muncă, a activităților antreprenoriale și industriale, a unităților comerciale și a altor activități ar fi, de asemenea, inevitabil compromise ca urmare a unei răspândiri în afara controlului a pandemiei care a durat mai multe luni”, susțin cercetătorii.

„Ne temem de o dublare a spitalizărilor în terapie intensivă în termen de 15 zile, dacă curba de contagiune menține tendința actuală (…) Vom intra în criză, deoarece personalul disponibil de anesteziști – reanimatori nu va fi suficient pentru a face față situației de urgență”, a subliniat Alessandro Vergallo, președintele Asociației Medicilor de Anestezie și Reanimare pentru agenția ANSA.

Italia a raportat vineri peste 19.000 de infectări cu coronavirus și 91 de decese în 24 de ore.

ITALIA: Salvini consideră a fi „terorism” publicarea zilnică a datelor privind cazurile de coronavirus