Skip to content

ITALIA: Cinci români, arestați pentru fraudă cu mașini second-hand într-o afacere de 8,5 milioane de euro

O grupare alcătuită din cinci români, doi albanezi și un italian a fost destructurată de Garda Financiară italiană într-un dosar cu prejudicii de sute de mii de euro.

Rețeaua era condusă de o româncă în vârstă de 33 de ani și era specializată în importul de mașini second-hand din Germania, Franța, Spania și Belgia în Italia.

Sute de autoturisme Mercedes, Audi, BMW și Volkswagen au fost vândute în nord-estul Italiei și numai, afacerea fiind de 8,5 milioane de euro.

Ancheta a fost demarată, potrivit publicației Treviso Today, de autoritățile din Germania. În zorii zilei de 24 noiembrie 2020, Garda Financiară a efectuat mai multe percheziții care au dus la identificarea a opt persoane.

Românca K.E.S. locuiește în localitatea Paese, din provincia Treviso, și este considerată creierul afacerii. Locotenenții ei sunt: D.D.D., un român în vârstă de 31 de ani din localitatea Riese Pio X; E.L., un albanez de 36 de ani din Spresiano; F.P., albanez de 41 de ani, D.C., un român de 42 de ani din Vedelago și S.M., de 45 de ani din Padova.

Alți doi au reușit să fugă. Printre ei, un alt român care s-a ascuns în România, dar a decis după câteva zile să se întoarcă în Italia pentru a da explicații anchetatorilor.

La trei zile după arestările făcute pe 24 noiembrie, fugarul s-a predat polițiștilor din Treviso, spre surprinderea acestora. Este vorba despre Constantin Tănasă, în vârstă de 33 de ani, rezident în San Martino di Lupari. El va sta în arest la domiciliu la Riese Pio X, în casa unei rude.

Membrii grupării sunt anchetați pentru asociere în scopul comiterii de infracțiuni, fraudă deosebit de gravă, fals în acte publice și inducerea în eroare a unui funcționar public.

Mașinile erau achiziționate din Germania prin două reprezentanțe cu sedii în localitățile italiene Vedelago și Nervesa. Erau înregistrate în Italia fără plata TVA-ului. Operațiunea a fost denumită „Luxury Salon”.

Până în prezent, comisarii Gărzii Financiare din Treviso au dovedit că cel puțin 161 de autoturisme au fost vândute prin evitarea achitării TVA, prejudiciul fiind de 524.000 de euro.

Judecătorii din Treviso au dispus  punerea sub sechestru a două apartamente  din Paese și Spresiano, ambele cu o valoare de aproximativ 250 de mii de euro. Cel din Paese aparține româncei. În plus, au fost blocați 53.000 de euro aflați în diferite conturi. 25 de mașini au fost și ele puse sub sechestru.

Afacarea a debutat, conform sursei citate, în 2015. Aproximativ 500 de mașini au fost aduse din diferite țări și vândute în Italia cu documente false care atestau achitarea TVA în țările de origine.

Aceste documente erau prezentate la birourile Serviciului Ciruclație din Treviso și Bolzano, astfel încât cumpărătorii habar nu aveau de escrocheria financiară. Garda Financiară a audiat 364 de clienți.Vânzarea mașinilor era promovată pe site-uri specializate și la prețuri „favorabile”.

Prin evitarea achitării TVA a fost posibilă revânzarea vehiculelor cu o reducere de cel puțin 18%. Așa cum am precizat, ancheta a demarat în Italia la sesizarea autorităților germane care au observat că reprezentanțele care cumpărau autoturismele second-hand din țara lor erau de fapt firme fantomă care emiteau facturi false.

În ciuda blocării, organizația a continuat să „funcționeze”: au fost organizate excursii cu mașina pentru a transporta vehiculele, în special în Germania, cu trei sau patru persoane la bord care apoi au trebuit să aducă vehiculul înapoi în Italia.

Autoturismele erau aduse în Italia chiar și în perioada carantinei impuse de COVID-19. Comisarii Gărzii Financiare au întocmit o hartă cu localitățile unde au fost vândute mașinile: Treviso – 116 mașini, Vicenza – 40,  Veneția – 32, Padova – 30, Pordenone – 19, Belluno – 14, Udine – 13, Gorizia – 11, Trento – 9, Verona – 8, Trieste – 2. Acestea sunt doar cazurile înregistrate în Triveneto.

Avocatul Carlo Cianci a declarat că procurorii nu au arătat care este responsabilitatea fiecăruia dintre cei trei români pe care îi apără.

ITALIA: Români implicați în furturi și dezmembrări de mașini de lux. Piesele ajungeau în Maroc

Furau mașini de lux din Italia, le înmatriculau cu acte false în Germania și le vindeau în România

Evaziune de 7,5 milioane de euro din afaceri cu mașini second-hand aduse din Vest

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!