Skip to content

ITALIA: Completarea formularului PLF și prezentarea certificatului sanitar, eliminate de la 1 mai

ITALIA: Completarea formularului PLF și prezentarea certificatului sanitar, eliminate de la 1 mai

Din 1 mai, Italia își va lua rămas bun de la Green Pass, în timp ce obligația de a purta măști în multe locuri interioare va rămâne în vigoare, cel puțin până pe 15 iunie. De asemenea, completarea obligatorie a formularului PLF va fi eliminată din data de 1 mai.

Libertate mai mare dar și multe îndoieli însoțesc abandonarea unor restricții care vor marca drumul spre ieșirea din urgența sanitară păstrând totodată o mare prudență. În detaliu, iată ce se va schimba:

MĂȘTI – Până pe 15 iunie va rămâne obligația purtării măștilor Ffp2 în transportul public local și pe distanțe lungi, în cinematografe, teatre, locuri de divertisment, la concerte live și pentru toate evenimentele și competițiile sportive în interior. Același lucru este valabil și pentru lucrători, utilizatori și vizitatori ai spitalelor și unităților de sănătate, inclusiv RSA.

În alte locuri de muncă, în schimb, purtarea acestor dispozitive de protecție va fi doar recomandată, de exemplu pentru angajații administrației publice în locuri potențial aglomerate. Ministrul pentru Administrație Publică, Renato Brunetta, a invitat administrațiile să dea prompt indicații pe această temă.

În ceea ce privește sectorul privat, va rămâne la latitudinea firmelor să reînnoiască sau să redefinească protocoalele și acordurile. Măștile sunt recomandate și de episcopi la liturghie și pentru sărbătorile bisericești. De asemenea, noile reglementări recomandă să aveți întotdeauna masca de protecție pregătită pentru a fi purtată în caz de aglomerație, de exemplu în magazine sau centre comerciale.

GREEN PASS – Certificatul sanitar va fi eliminat definitiv de la 1 mai, cu o singură excepție. La intrarea în RSA (centre de îngrijire) va fi necesară prezentarea acestuia (cel puțin până pe 31 decembrie).

Certificatul sanitar nu va mai fi obligatoriu, însă virusologii îi îndeamnă pe locuitori să finalizeze ciclul de vaccinare.

VACCINURI – Obligația de vaccinare pentru cei peste 50 de ani, pentru forțele de ordine și angajații din sectorul școlar rămâne în vigoare până pe 15 iunie: aceste categorii, dacă nu se vaccinează, vor continua să fie amendate cu 100 de euro. Vizitatorilor RSA și profesioniștilor din domeniul sănătății li se va cere în continuare să finalizeze ciclul de vaccinare primară plus un test sau vaccinare cu trei doze până la 31 decembrie.

SMART WORKING – Munca la distanță a fost prelungită până pe 31 august chiar și în absența acordurilor individuale pentru lucrătorii din sectorul privat. Posibilitatea de a continua munca la distanță în modul simplificat care a caracterizat faza de urgență, sau fără a fi nevoie de un acord, se prelungește așadar cu încă două luni, față de data de 30 iunie indicată în decret.

ȘCOALA – Obligația de a purta măști, chiar dacă numai chirurgicale, rămâne până la sfârșitul anului școlar. Excepție fac „copiii în vârstă de până la șase ani, persoanele cu patologii sau handicap incompatibile cu utilizarea măștilor de protecție și cei angajați în activități sportive”.

CĂLĂTORIEPassenger Locator Form (PLF), formularul folosit de autoritățile sanitare pentru înregistrarea tuturor persoanelor la intrarea în Italia se elimină de la 1 mai.

TIMP LIBER – Adio măștilor pe stadioane dar nu și în sălile de sport. Acestea rămân obligatorii până pe 15 iunie în cinematografe, teatre, locuri de divertisment și concerte live. Obligativitatea purtării măștii este eliminată și în magazine, centre comerciale și la toate evenimentele în aer liber.

Din 15 iunie, Italia își va lua rămas bun și de la purtarea măștilor în interior. Totodată, odată cu sfârșitul anului școlar, va expira și obligația purtării în școli. La aceeași dată va înceta și obligația de vaccinare pentru cei peste 50 de ani, pentru forțele de ordine și angajații școlilor.

Munca la distanță va expira pe 31 august, în timp ce pe 31 decembrie va fi eliminată obligația de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii din spitale și RSA, informează Ansa.

Formularul PLF nu mai este obligatoriu la intrarea în România