Skip to content

ITALIA: Escrocherie de peste 1,4 milioane de euro cu venituri de cetățenie. Beneficiari, sute de români

venit de cetatenia incasat ilegal in italia

Garda de Finanțe a descoperit o înșelătorie uriașă la Torino, unde sute de români au primit venituri de cetățenie declarând că locuiesc în capitala piemonteză, de fapt locuind în străinătate. O escrocherie de peste 1.400.000 de euro. O angajată a unui patronat a fost plasată în arest la domiciliu și patru cetățeni români au fost puși sub control judiciar.

Anchetele, coordonate de Parchetul din Torino, au permis identificarea angajatei Patronatului Enasc (Organismul Național de Asistență Socială pentru Cetățeni), care ar fi înaintat numeroase cereri către portalul INPS, cu scopul de a permite furnizarea necuvenită a veniturilor cetăţeniei.

Potrivit anchetatorilor, cel puțin 314 persoane, cetățeni români, își declaraseră în mod fals locul de reședință, pretinzând că locuiesc în Torino pentru a beneficia de subvenția de stat.

Conform anchetelor, femeia, împreună cu soțul ei, folosind acte și declarații false, au prezentat cererile care nu îndeplineau cerința stabilită de legislație ca solicitantul să fi locuit cel puțin zece ani în Italia, ultimii doi în mod continuu.

Complicii cuplului au fost cei patru români care au avut rol de „colectori” între cei doi și beneficiarii banilor. Judecătorul a emis și un mandat de sechestru preventiv în valoare de 7.850 mii euro față de angajata patronatului, care este considerat profit din înșelătorie.

Potrivit procuraturii, totalul sumelor care au fost încasate în mod necuvenit până în prezent ar fi în jur de 1,4 milioane de euro. Situațiile a alți aproximativ 3.000 de beneficiari ai veniturilor de cetățenie sunt încă în curs de examinare. În legătură cu aceștia se fac anchete specifice.

Fraude împotriva statului

Venitul de cetățenie a fost promovat de Movimento 5 Stelle și aprobat de guvernul Conte prin decretul-lege nr. 4 din 28 ianuarie 2019, dorindu-se a fi măsură de combatere a sărăciei. Ar fi trebuit să fie un sprijin economic care să vizeze reintegrarea în lumea muncii și incluziunea socială, dar în ultimii ani mulți au profitat de el furând bani de la stat care nu li se cuveneau, scrie Il Giornale.

Un român din Italia riscă ani grei de închisoare pentru că încasa venit de cetățenie și lucra la negru

Venitul de cetățenie în ITALIA: Persoanele prinse că lucrează la negru riscă să ajungă după gratii

În Italia a început depunerea cererilor pentru încasarea „venitului de cetățenie”

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!