Skip to content

ITALIA: Modificări importante privind Bonusul Bebè. Iată care sunt noutățile

Ultima lege de stabilitate a confirmat posibilitatea pentru familii de a avea acces la Bonusul Bebè 2018 INPS, numit și indemnizație de natalitate. Deși cerințele privind accesul și suma au rămas neschimbate, s-a modificat durata de acordare, bonusul fiind plătit numai pe o perioadă de 12 luni și nu 36 de luni ca până acum.

Spre deosebire de cele prevăzute până în 2017 (perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2017), la Bonusul Bebè 2018 se are dreptul numai pentru primul an de viață al copilului. Astfel, bonusul pentru fiecare copil născut, adoptat sau în plasament preadoptiv în intervalul 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 va fi acordat numai până când copilul împlinește un an. Durata bonusului este așadar de numai 1 an și nu 3 ani ca până acum.

Reînnoirea Bonusului Bebè

Cei care primesc bonusul pentru că au prezentat cerere în anii trecuți pentru fiii născuți, adoptați sau dați în plasament în perioada 2015-2017 nu vor mai trebui să facă o nouă cerere. Cu toate acestea, va fi necesar să efectueze o reînnoire a bonusului, adică să se confirme cerințele (ISEE – Indicatore della situazione economica equivalente și familiale) în zona specială a site-ului INPS. Confirmarea DSU (Declarație Substitutivă Unică) trebuie prezentată până la sfârșitul lui ianuarie, altfel plățile vor fi suspendate.

Cine are dreptul la acest bonus

Cerințele pentru solicitarea bonusului nu s-au schimbat. Pentru a putea cere această indemnizație familia copilului trebuie să aibă un ISEE care să nu depășească 25.000 de euro.

Bonusul lunar revine în mod efectiv părintelui care prezintă cererea la INPS. Aceasta înseamnă că se poate întâmpla ca indemnizația să nu mai poată fi acordată părintelui care a făcut solicitarea inițială. Să ne gândim de exemplu la părintele decăzut din drepturile părintești. Sau la cazurile în care copilul a fost încredințat în mod exclusiv celuilalt părinte. În aceste cazuri celălalt părinte preia dreptul de încasare a bonusului bebè. Pentru a obține acest drept trebuie să se prezinte o nouă cerere în 90 de zile de la emiterea deciziei judecătorului care dispune decăderea din drepturile părintești sau încredințarea exclusivă către celălalt părinte.

Suma care va fi plătită

Valoarea bonusului bebe a rămas neschimbată pentru 2018. Iată care sunt sumele în funcție de ISEE:

indemnizație de 80 de euro pe lună timp de 12 luni, adică 960 de euro pe an, pentru ISEE între 7.000 de euro și 25.000 de euro anual;

indemnizație de 160 de euro pe lună timp de 12 luni, adică 1920 de euro pe an, pentru ISEE familial care nu depășește 7.000 de euro anual.

Cum se face cererea

Cererea trebuie prezentată direct online la INPS prin intermediul secțiunii speciale a site-ului utilizând PIN INPS personal. Cererea trebuie prezentată o singură dată pentru fiecare copil. La finalizarea completării serviciul vă permite să vizualizați rezultatul.

Pentru informații mai detaliate este posibil să vă adresați unui patronat, să consultați fișa informativă a site-ului INPS sau să contactați Numărul Verde INPS: 803 164 (gratuit din rețeaua fixă) sau 06 164 164.

În cerere trebuie să specificați modalitatea de plată. Aceasta se poate realiza:

– transfer poștal (la Oficiul Poștal);

– creditare într-un cont curent bancar sau poștal, libret poștal sau card preplătit cu IBAN înregistrat pe numele solicitantului. În acest ultim caz, cererii trebuie să i se anexeze și formularul SR163 INPS pentru confirmarea IBAN-ului, altfel cererea rămâne suspendată.

ITALIA: Bonusurile, deducerile și facilitățile fiscale de care poți beneficia anul acesta