ITALIA: Munca îngrijitoarelor din România, în pericol. Tot mai mulți bărbați italieni le iau locul

Bărbat. Italian. Peste 50 de ani. Acesta este noul portret al persoanelor care îngrijesc bătrâni și bolnavi în Italia, scrie Il Messaggero. Potrivit datelor cele mai recente privind acest sector, din 2012 până în 2017, numărul italienilor peste 50 de ani angajați ca îngrijitori a crescut cu 265%, trecând de la 1.151 de unități la 4.200.

O creștere record, observată în cadrul studiului ”Valoarea muncii domestice” realizat de Domina-Associazione Nazionale Famiglie Datori di Lavoro Domestico în colaborare cu Fondazione Moressa. Creșterea numărului de îngrijitori italieni este evidentă însă în toate clasele de vârstă: în rândul celor sub 30 de ani este de 129%, iar în categoria 30-50 de ani a fost de 124%.

Aceste cifre indică o schimbare în curs. «Familiile italiene – spune Lorenzo Gasparrini, secretar general Domina – caută personal tot mai calificat în care să aibă încredere și, având în vedere că crește cantitatea de bătrâni cu afecțiuni invalidante, deseori se adresează unor bărbați fiindcă au forța de a efectua manevrele necesare pentru a ajuta o persoană imobilizată la pat».

Crește cererea și crește și oferta, și din motive de ”reconversie” pe o piață a muncii care, în multe dintre sectoare, tinde să judece în mod facil și în avans lucrătorii ”în vârstă”.

«Să te angajezi la o firmă la 45 de ani este dificil – explică Gasparrini – pentru că ești considerat bătrân. În domeniul muncii de îngrijire, în schimb, nu e așa. Vârsta are cu totul altă valoare. O persoană mai matură are experiență și o capacitate diferită de a comunica în interiorul familiei. Sensibilitatea unui tânăr de douăzeci de ani, bineînțeles, nu este precum cea a unuia de 50 care poate a crescut copii».

Modificarea ofertei este influențată și de o nouă percepție a muncii și de sumele care se plătesc în acest sector. «Acest timp de muncă începe să-și câștige demnitatea – continuă – și astăzi meseria de îngrijitor este considerată ca oricare alta. Salariile sunt de circa 12.000 de euro pe an. Se pleacă de la un minim de 9.000 pe an până la un maxim de 17.000 pe an. Pentru cei care trăiesc în locuința persoanei asistate, sumei i se adaugă și cazarea și masa».

Tendința se întâlnește și în rândul femeilor. Numărul îngrijitoarelor italiene de peste 50 de ani, a crescut între 2012 și 2017 cu 144%. În general, s-a înregistrat o creștere de 97% a îngrijitoarelor de naționalitate italiană, în fața unei scăderi de 4,5% a celor străine. Schimbarea este vizibilă în toată țara conform procentelor.

În Nord, proporția este de 75% de îngrijitori străini și 25% italieni. În Centru-Sud, în schimb, distanțele se reduc: italienii reprezintă între 43% și 45% din sector. Caz unic, Sardegna, unde de naționalitate italiană sunt 75-80% dintre lucrători, fiindcă, comentează Gasparrini, «este o insulă și astfel pentru străini este mai complicat și costisitor să se întoarcă, din când în când, în țara de origine».

Potrivit datelor INPS, în 2017 în Italia erau peste 864.000 de lucrători domestici, cu o scădere de un punct procentual față de anul anterior și o reducere de 14,7% față de 2012, însă privind la rubrica menajere se vede o scădere de 27,6%, la capitolul îngrijitori creșterea fiind de 8%.

Reducerea în rapoarte a numărului de lucrători este însă o pură chestiune de contracte. Și de muncă „la negru”. «Menajera pentru unii e un lux, în timp ce îngrijitoarea este o necesitate. Nu numai. Menajera poate să lucreze numai câteva ore pe săptămână, îngrijitoarea nu, sunt necesare cel puțin 40 de ore pe săptămână. Se schimbă modul de înțelegere a muncii și a contractelor în domeniu. Munca la negru există în Italia, însă nu este adoptată pentru cei ce lucrează ca îngrijitori și care, datorită salariilor mai mari, sunt plătiți în mod trasabil. În plus, în anii trecuți, străinii, în special de origine asiatică, au utilizat deseori contractul de muncă domestică pentru a obține cetățenia, ajungând chiar și să ofere bani familiilor pentru a le semna. Apoi, odată atins obiectivul, au întrerupt raportul de muncă».

În viitor, în domeniul îngrijirii se vor vedea tot mai mulți bărbați și tot mai mulți de naționalitate italiană. «Sectorul se va dezvolta și mai mult – încheie Gasparrini. Populația va avea un număr tot mai mare de persoane peste 70 și peste 80 de ani. În 2025, estimăm că lucrătorii domestici, astăzi 870.000, vor fi 1.400.000. Și dacă astăzi sunt 400.000 de îngrijitori și 470.000 de menajere, în 2025 îngrijitorii vor depăși numeric menajerele».

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?