ITALIA: Noul pod care va fi construit în Genova va fi susținut de 43 de stâlpi, în memoria victimelor

Celebrul arhitect italian Renzo Piano s-a întors în orașul natal, Genova, pentru a-și prezenta în acdrul unei conferințe de presă proiectul pentru viitorul pod care să înlocuiască viaductul prăbușit în urmă cu o lună.

Proiectul lui Piano este un pod din metal, de culoare albă și care seamănă cu o barcă.

Va fi susținut de 43 de stâlpi, în memoria celor 43 de oameni care au murit acolo, și este gândit să absoarbă energie solară cu care va fi iluminat pe timpul nopții.

Pe 14 august, viaductul botezat Ponte Morandi s-a prăbușit. Zeci de mașini au căzut în gol și 43 de oameni au murit, inclusiv doi români.

Viaductul fusese inaugurat în 1967 și recondiționat de mai multe ori.

Se speră ca noul pod gândit de Renzo Piano să fie mai trainic, chiar dacă s-a prăbușit încă de la prezentare dintr-o gafă a unui oficial italian.

În CV-ul lui Renzo Piano se regăsesc construcții celebre, printre care Centrul Pompidou din Paris sau clădirea poreclită “Ciobul” care se înalță în districtul finanaciar al Londrei.

Piano, care s-a oferit să doneze proiectul noii infrastructuri, a spus că viitorul pod „va trebui să dureze o mie de ani”. Și pentru a dura atât, explică, „trebuie să fie din oțel, pentru că oțelul rezistă”.

Arhitectul a adăugat că în acea teribilă zi de 14 august nu s-a gândit la altceva decât la un pod care să reziste și că „un pod nu trebuie să se prăbușească, nu e posibil să se întâmple așa ceva”.

Demolarea a ceea ce a mai rămas din vechiul pod, ce va începe în această lună, va necesita distrugerea unei părţi din locuinţele situate dedesubtul său.

‘Vrem să transformăm tragedia într-o mare oportunitate pentru Genova, la final vom avea un oraş şi mai frumos ca înainte. Vreme de secole, Genova a realizat lucruri măreţe, nu văd de ce n-am putea să continuăm’, a spus primarul Genovei, Marco Bucci.

Prezenţi la conferinţa de presă, responsabili ai companiilor Autostrade per l’Italia (Aspi) şi Fincantieri au vorbit despre un posibil consorţiu pentru reconstruirea podului.

La începutul săptămânii, ministrul infrastructurilor, Danilo Toninelli, dăduse asigurări că Aspi, operatorul privat al autostrăzii, va finanţa reconstrucţia ce va fi încredinţată unei entităţi publice.

Potrivit lui Toti, şefii ArcelorMittal, aflat în curs de preluare a companiei siderurgice italiene Ilva, ce are un punct important de lucru la Genova, s-au declarat dispuşi să furnizeze oţelul pentru pod.

Spre finalul conferinţei de presă, şeful Aspi, Giovanni Castellucci, a examinat un element al machetei, scăpându-l din greşeală. Bucata de plastic s-a spart, provocându-i lui Piano un surâs şi un gest de neputinţă, a relatat presa italiană.

Podul Morandi a cedat în ziua de 14 august, în timpul unei furtuni violente, iar mai mult de 30 de automobile şi camioane s-au prăbuşit în gol.

Justiţia italiană a anunţat joi că a deschis o anchetă împotriva a 20 de persoane şi a Aspi, pentru omor din culpă şi nerespectarea normelor de securitate, informează Agerpres.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA