Skip to content

Italia solicită un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de muncitori sezonieri

Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, se va întâlni luni, 6 aprilie, cu ambasadorul României în Italia pentru a ajunge la un acord privind readucerea muncitorilor sezonieri români pe câmpurile italiene.

Acum, după ce Comisia Europeană a dat undă verde așa-numitului „culoar verde” în contextul pandemiei de coronavirus, adică liberei circulații a lucrătorilor agricoli din țările UE și a celor din sectorul sănătății, aceasta este cea mai bună modalitate de a răspunde la situațiile de urgență ale agriculturii italiene.

„Sunt în contact cu aceste țări – a spus ministrul – și luni voi întâlni ambasadorul României în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar singure nu sunt suficiente. Este necesar să identificăm soluții pentru fiecare țară și lucrăm în această privință”, a declarat Bellanova.

Nu este suficientă prelungirea automată a permiselor de ședere ale lucrătorilor din afara UE până la 15 iunie pentru a rezolva deficitul de forță de muncă apărut pe câmpuri.

Pentru că lipsesc mai ales lucrătorii din UE: doar din România sosesc anual în Italia 107.000 de lucrători sezonieri, o treime din toți lucrătorii străini. Ei trebuie readuși urgent în Italia, scrie Il Sole 23 Ore.

Muncitori români, sclavi în viile din Italia: „Dacă vrei să câștigi bani, trebuie să lucrezi până piși sânge”

Germania ridică restricțiile pentru muncitorii sezonieri străini. În aprilie se va permite intrarea a 40.000 de persoane

Zborurile din și spre Marea Britanie, Austria, Belgia, Olanda și alte țări, SUSPENDATE începând de duminică