Skip to content

ITALIA: Vaccinarea obligatorie a îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor, recomandată de Assindatcolf

Fiecare persoană este liberă să decidă dacă se vaccinează sau nu anti-Covid 19. Însă cu condiția ca, dacă decide să nu facă acest lucru, să nu pună în pericol sănătatea altora, mai ales dacă lucrează în contact cu persoane potențial expuse riscului. În caz contrar, așa cum se întâmplă în sectoarele sănătății sau educației, se pot lua măsuri.

Sunt obligate îngrijitoarele, menajerele și bonele să se vaccineze?

În teorie, nu. Cu toate acestea, în practică, rămân multe îndoieli cu privire la acest aspect. Într-o asemenea măsură încât Asociația Sindicală Națională a Angajatorilor de Lucrători casnici – Assindatcolf, una dintre cele mai reprezentative în Italia și semnatară a contractului colectiv din sector, recomandă ca atât în contractele noi de muncă, cât și în cele deja în curs, să se includă o clauză care obligă acești lucrători să se vaccineze împotriva coronavirusului.

În caz contrar, relația de muncă ia sfârșit. Pe scurt, fie aleg să devină imuni la Covid, fie caută un alt loc de muncă. Excepție ar face cei care s-au vindecat de Covid și persoanele care se testează la fiecare 48 de ore. Cu alte cuvinte, au un Green Pass (certificat sanitar) valid.

„Familiilor care se bazează în fiecare zi pe ajutorul prețios al îngrijitorilor, menajerelor sau bonelor – explică președintele Assindatcolf, Andrea Zini – le recomandăm, având în vedere tipul de sarcini îndeplinite și riscurile specifice care pot apărea pentru angajator și familia sa, să includă în noile contracte de muncă disponibilitatea potențialilor angajați de a se vaccina împotriva Covid (sau deținerea unui Green Pass valid) ca o condiție necesară pentru angajare, mai ales în cazul asistenței persoanelor vulnerabile”.

Acest lucru, potrivit lui Zini, nu înseamnă „a pune la îndoială libertatea indivizilor de a se vaccina sau nu. Cu toate acestea, familiile – continuă președintele Assindatcolf – au tot dreptul să ceară vaccinarea anti-Covid de la lucrătorul care urmează să fie angajat sau de la cel aflat deja în serviciu. În caz contrar, dacă lucrătorul nu dorește să se vaccineze sau să reînnoiască certificatul sanitar atunci când este necesar – adaugă el -, în acest sector este posibilă încetarea liberă a raportului de muncă, fără nicio justificare”.

O necesitate care se amplifică odată cu întoarcerea din vacanță, moment în care apare nevoia de a găsi pe cineva care să aibă grijă de copii și vârstnici sau de persoane cu dizabilități în timp ce restul familiei este la locul de muncă. Oameni cu care se stabilește o relație de încredere, deoarece persoanele dragi le sunt încredințate. Assindatcolf insistă asupra acestui punct: „Relația de muncă casnică – explică Zini – se bazează pe încredere, dacă această legătură lipsește, nu este necesar să se specifice alte motive”.

Prin urmare, sfatul asociației este de a se „insera o clauză specifică în noile contracte de muncă: disponibilitatea lucrătorilor de a se vaccina și deținerea unui certificat sanitar valid – Green Pass. Pentru cei care au deja relații de muncă existente și nu vor să colaboreze cu angajați care nu intenționează să se vaccineze – încheie Zini – reamintim că în sectorul muncii casnice este întotdeauna posibilă rezilierea liberă a contractului respectând perioada de preaviz prevăzută în contract “.

Concedierea îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor în Italia. Trebuie preaviz?

Curtea Supremă din Italia: ÎNGRIJITOARELE au dreptul la 11 ore de odihnă zilnic

Drepturile și obligațiile româncelor care lucrează ca ÎNGRIJITOARE în Italia

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!