Italienii sunt în criză de medici și caută să angajeze specialiști din România

Lipsa de personal medical în Italia este o problemă care nu mai poate fi amânată și din acest motiv reprezentanții Regiunilor și Guvernul italian au semnat un Acord pentru deblocarea angajărilor.

Ministrul Sănătății, Giulia Grillo, a promis 41.000 de angajări în plus, în cazul în care va fi aprobat proiectul de lege privind angajările în sistemul medical.

Însă această posibilitate, deși este o veste bună, ridică cel puțin un semn de întrebare. Există resurse pentru angajarea de medici și infirmiere? Ar fi necesare cel puțin 2 miliarde de euro.

Autoritățile din Provincia Foggia și-au îndreptat atenția către România

Directorul Agenției Sanitare din Foggia, Vito Piazzolla, definește dramatică lipsa de personal și a format o celulă de criză pentru căutarea unei eventuale soluții.

„Spitalele noastre sunt în genunchi, trebuie să încercăm totul. Am lansat o alertă la care au răspuns colegii noștri români și birourile noastre de resurse umane studiază această posibilitate. Ne lipsesc 135 de profesioniști: anesteziști reanimatori, ortopezi, pediatri și medici de urgență. Am putea să-i angajăm, dar problema e că nu găsim pentru aceste specialități”, a declarat Piazzolla.

În Provincia Treviso sunt așteptați 10 medici români

Halatele albe din România se duc să acopere lipsa de specialiști și în Provincia Treviso. Unitatea Sanitară Locală – USL a identificat deja zece medici.

Contractele vor fi semnate imediat ce va fi definit acordul cu Universitatea din Timișoara, oraș înfrățit cu Treviso.

„Am identificat zece medici la Timișoara. Nu sunt încă toți cei de care am avea nevoie. Dar sunt câți ne trebuie pentru a evita situațiile de urgență”, confirmă Francesco Benazzi, directorul general al USL Treviso.

Pentru a se asigura că potențialii pacienți nu vor fi reticenți în fața medicilor aduși din România, cei de la USL s-au asigurat că sunt angajați numai cei care cunosc bine limba italiană. Astfel, cel puțin din punct de vedere lingvistic nu vor exista probleme.

În Italia, deficitul de medici specialiști se va ridica la 16.500 până în 2025.

Asociația Medicilor de Origine Străină din Italia

„De la începutul lui 2018 până în prezent am primit cereri pentru cel puțin zece mii de medici”, afirmă Foad Aodi, președintele AMSI – Asociația Medicilor de Origine Străină din Italia și consilier la Colegiul Medicilor Roma.

„Ofertele sosesc în special din nordul Italiei și în principal se caută ortopezi, anesteziști, neonatologi, pediatri și chirurgi generali.”, a continuat Aodi.

Paradoxul este că medicii italieni pleacă să lucreze în alte țări europene din cauza salariilor deloc atractive care le sunt plătite în Italia.

Mai mult, chiar și medicii străini sosiți în ultimii ani din estul Europei, începând de la Albania la Moldova, și astăzi tot mai mult din Siria, Egipt și Tunisia, încep să plece din Peninsulă.

„Deficitul de specialiști contribuie la creșterea aducerii de medici străini – sintentizează Foad Aodi – dar în același timp Italia este tot mai puțin atractivă: 20% dintre medici intenționează să se întoarcă acasă”.

România este în atenție și în privința infirmierilor. De la noi provin peste jumătate dintre infirmierii străini din Italia.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA