Mașini înmatriculate în România: Amenzi, proteste, contracte false. Comodatul nu este o soluție

Publicația italiană Il Sole 24 Ore a publicat miercuri, 12 decembrie, pe site-ul său, un articol referitor la scandalul provocat de intrarea în vigoarea a noilor prevederi privind circulația cu plăcuțe străine de înmatriculare.

Amenzi, proteste, cozi la Motorizzazione (Serviciul Circulație), contracte false și autoturisme duse în România, chiar și cu ajutorul unor platforme, scrie sursa citată.

Aceasta adaugă că s-a ajuns la un caz internațional, ambasadorul român solicitând o întrevedere cu guvernul italian pentru a discuta pe această temă.

Primele consecințe ale măsurilor luate împotriva vicleșugului cu plăcuțe de înmatriculare străine, intrate în vigoare acum o săptămână, s-au văzut imediat.

Sancțiunile au fost aplicate încă din primele ore și vestea s-a răspândit repede în rândul comunităților de străini, în special români.

Il Sole 24 Ore mai scrie că până acum – pentru a evita amenzile, taxele și asigurarea – aceștia au circulat cu mașini înmatriculate în țările lor de origine, deși dețineau un autoturism cumpărat din Italia.

Cum se aplică noile prevederi, conținute în Decretul de lege 113/2018

Se oprește vehiculul cu plăcuțe de înmatriculare străine, se verifică dacă șoferul este rezident în Italia de mai mult de 60 de zile și dacă face parte din categoria celor scutiți de noile prevederi: mașină în leasing sau închiriere pe termen lung în curs cu societăți neitaliene sau comodat al unei firme străine acordat unui angajat de-al său sau unui colaborator rezident în Italia.

Până acum nu există statistici oficiale privind numărul de sancțiuni aplicate de diferitele organe de poliție. Dar din mai multe părți ale Italiei, în special Veneto și Emilia-Romagna, zilnic sosesc știri privind persoane oprite și amendate.

Circulând în aceste zone, se observă un număr tot mai redus de mașini cu numere străine, cel puțin în cele mai mari orașe. În zona rurală se pot vedea mai des, dar de cele mai multe ori sunt parcate în curțile caselor în care trăiesc străinii care lucrează ca muncitori agricoli, astfel încât să fie la adăpost de sancțiuni.

Surse de încredere vorbesc despre platforme pline cu vehicule cu numere străine de înmatriculare care călătoresc pe autostrăzile din Nord.

Așadar este posibil ca unii, pentru a nu fi amendați, să fi ales să formeze grupuri pentru a duce vehiculele în țară în mod organizat, plătind astfel mai puțin la transport.

Publicația citată mai scrie și că există persoane care profită de situație propunând o soluție cel puțin opacă: un contract de comodat. Oferta circulă în aceste ore pe rețelele de socializare.

În esență, vehiculul ar fi înmatriculat pe numele unei societăți, care apoi declară ca l-a cedat în comodat utilizatorului. Însă legea scutește comodatul de sancțiuni numai când utilizatorul este un angajat sau un colaborator al unei firme străine care îi cedează vehiculul pentru folosință.

Astfel că probabil sunt oferite contracte încheiate cu declarații false din care să rezulte că utilizatorul are o relație de muncă cu societatea respectivă.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA