Parlamentul a aprobat pe 16 noiembrie 2021 Ordonanţa de Urgenţă 33/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate
Una dintre cele mai importante modificări legislative este interzicerea medierii care are o altă finalitate decât raporturile de muncă.
Interpunerea altor categorii de intermediari între agentul de plasare sau furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, persoana mediată și angajatorul străin este interzisă, cu excepția cazurilor reglementate de legislația statului de destinație/primire.
De exemplu, firmele care duc îngrijitoare în Austria unde le intermediază să îşi facă PFA vor trebui să specifice că nu asigură un contract de muncă, ci un contract comercial pentru persoanele care acceptă să îşi facă PFA austriac.
Agențiile de plasare și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă trebuie să suporte cheltuielile repatrierii românilor care nu îndeplinesc condițiile de muncă dacă aceste costuri nu sunt suportate de către angajator.
În plus, este garantată o formă de asigurare medicală (abonament medical privat) pe durata relaţiei contractuale.
O altă prevedere este acordarea unui timp rezonabil lucrătorilor să citească şi să înţeleagă ofertele pe care le semnează: cinci zile pentru muncitorii care sunt la prima intermediere și două zile pentru ceilalți.
În cazul plasării în străinătate a unor cetățeni români care după semnarea contractului de mediere nu respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite contravaloarea cheltuielilor efectuate de agențiile de plasare sau de furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă.
Plata se face numai în baza unor documente justificative emise de agenții sau furnizori și nu poate depăși 200 de euro/lucrător, cu excepția cazului nu au fost agreate prin contract alte sume.
Ordonanța de Urgență prevede sancţiuni semnificative în cazul modificării obiectului declarat al activităţilor de mediere, amenzi între 25.000 și 40.000 de lei.
Senatul aprobase ordonanța de urgență în luna mai a acestui an, dar Camera Deputaților era forul decizional. Pentru ca legea să intre în vigoare, președintele Iohannis trebuie să o promulge.
„Nici neamțul nu mai e neamț. Nu sunt inferioară că m-am născut în România.”