Skip to content

Noi reguli rutiere în Italia. Sancțiuni aspre pentru șoferi

Noi reguli rutiere în Italia. Sancțiuni aspre pentru șoferi

Codul Rutier din Italia se modifică începând cu 14 decembrie. Sancțiunile vor fi mai aspre pentru șoferii care încalcă regulile. Printre multe altele, conducerea în stare de ebrietate și abandonarea animalelor de către șoferi sunt drastic pedepsite, scrie Corriere della Sera.

Utilizarea telefonului mobil la volan va însemna o amendă cuprinsă între 250 și 1.000 de euro. În caz de recidivă, aceasta poate crește până la 1.400 de euro, iar permisul poate fi suspendat pentru trei luni. Amenda pentru conducerea sub influența alcoolului va fi cuprinsă între 573 și 6.000 de euro, permisul va fi suspendat până la doi ani, iar pedeapsa cu închisoarea variază de la trei luni la un an.

Pentru depășirea vitezei legale cu peste 10 km/h, dar sub 40 km/h, amenda va fi între 173 și 694 de euro. Dacă abaterea are loc în zone urbane și este repetată de cel puțin două ori într-un an, sancțiunea va fi între 220 și 880 de euro, iar permisul poate fi suspendat între 15 și 30 de zile.
Nouă vinietă pentru Austria. Șoferii vor plăti mai mult de la 1 decembrie 2024

Abandonarea animalelor pe drumuri publice se sancționează cu suspendarea sau revocarea permisului pentru o perioadă între șase luni și un an. Au fost introduse noi reguli suplimentare pentru siguranță: șoferii trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri când depășesc bicicletele, trotinetele electrice trebuie să aibă plăcuțe de înmatriculare, iar cei care le conduc trebuie să poarte cască și să aibă asigurare.

Șoferii începători nu vor putea conduce vehicule puternice timp de trei ani de la obținerea permisului. Aceste măsuri urmăresc să sporească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor.

Utilizarea telefoanelor mobile la volan

  • Amenzi cuprinse între 250 și 1.000 de euro.
  • Suspendarea automată a permisului pentru o săptămână dacă șoferul are cel puțin 10 puncte pe permis; pentru punctaje mai mici, suspendarea este de 15 zile.
  • În caz de recidivă, amenda crește până la 1.400 de euro, suspendarea permisului poate ajunge la 3 luni, iar șoferul pierde între 8 și 10 puncte.

Conducerea în stare de ebrietate

Toleranță zero, cu sancțiuni diferențiate în funcție de alcoolemie:

  • Între 0,5 și 0,8 g/l: amendă între 573 și 2.170 de euro, suspendarea permisului pentru 3-6 luni.
  • Între 0,8 și 1,5 g/l: amendă între 800 și 3.200 de euro, arest de până la 6 luni și suspendarea permisului pentru 6-12 luni.
  • Peste 1,5 g/l: amendă între 1.500 și 6.000 de euro, arest între 6 luni și 1 an, suspendarea permisului pentru 1-2 ani.
  • Șoferilor în stare de ebrietate li se vor scădea 10 puncte de pe permis și va exista obligația de a instala dispozitivul alcolock pe vehicul.

Dispozitivul “Alcolock” este un aparat instalat pe vehicul care măsoară nivelul de alcool din aerul expirat de șofer înainte de a porni motorul. Dacă șoferul depășește limita legală de alcool, dispozitivul blochează pornirea mașinii, prevenind astfel conducerea sub influența alcoolului.
Cum se cumpără permise de conducere în Italia. O afacere de milioane de euro controlată de mafie

Acest sistem este utilizat în diverse țări pentru a combate conducerea în stare de ebrietate și este impus adesea în cazul șoferilor care au fost prinși conducând băuți sau care au comis infracțiuni grave legate de alcool. De asemenea, poate fi folosit și în programele de reabilitare a șoferilor recidiviști.

Conducerea sub influența drogurilor

  • Toleranță zero. Se vor sancționa rezultatele pozitive la testele antidrog, fără a fi necesară alterarea stării fizice sau psihice.
  • Consumatorii de cannabis terapeutic sunt exceptați.

Depășirea vitezei

  • Amenzi între 173 și 694 de euro pentru depășirea vitezei cu 10-40 km/h.
  • Dacă abaterea se repetă de cel puțin două ori pe an în zone urbane, amenda urcă la 220-880 de euro, iar permisul poate fi suspendat pentru 15-30 de zile.

Abandonul animalelor

  • Suspendarea sau revocarea permisului pentru 6-12 luni.
  • Risc de până la 7 ani de închisoare dacă abandonul cauzează accidente soldate cu victime.

Biciclete și trotinete electrice

  • Șoferii trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri când depășesc biciclete.
  • Trotinetele electrice vor necesita plăcuțe de înmatriculare, cască și asigurare, implementarea urmând să depindă de reglementările tehnice.

Reguli pentru autovelox

  • În cazul mai multor amenzi primite pe același tronson în interval de o oră, se va aplica doar cea mai gravă sancțiune, majorată cu o treime.

Autovelox este un sistem de monitorizare a vitezei de circulație pe drumurile publice, care utilizează radare pentru a măsura viteza vehiculelor. Când un vehicul depășește limita de viteză stabilită, aparatul înregistrează automat datele, inclusiv viteza și, uneori, numărul de înmatriculare al mașinii. Aceasta poate duce la aplicarea unei amenzi pentru depășirea vitezei legale.

Autovelex-ul poate fi instalat permanent pe drumuri sau poate fi utilizat mobil de către autorități. Sistemele de tip autovelox sunt folosite pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și a reduce accidentele cauzate de viteza excesivă.

Mașini puternice și șoferii începători

  • Interdicția de a conduce vehicule puternice crește de la 1 la 3 ani pentru șoferii care își obțin permisul după adoptarea legii.
  • Limitele de putere sunt stabilite la 75 kW/t și 105 kW pentru autoturisme.

Alte măsuri

  • Zonele de parcare trebuie să includă cel puțin 20% spații gratuite și locuri pentru vehicule electrice.
  • Introducerea zonelor kiss & ride pentru stații și aeroporturi, precum și parcări gratuite pentru persoanele cu dizabilități.
  • Promovarea cursurilor școlare pentru noii șoferi, cu posibilitatea de a câștiga puncte suplimentare pe permis.
URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!