Obținerea cetățeniei italiene: Românii o pot solicita fără a-și mai schimba numele de familie

Obținerea cetățeniei italiene nu va mai fi o problemă pentru cetățenii români ca urmare a modificărilor intervenite odată cu legea de reformă 132/2018, aceștia nemaifiind obligați să-și modifice numele de familie obținut după căsătorie, informează Studio Cataldi.

Cetățenii românii, conform legislației din țară, la momentul oficierii căsătoriei, dar și la momentul divorțului, pot alege să preia și/sau să mențină numele de familie al soțului/soției sau al fostului soț/fostei soții.

În cazul schimbării/păstrării numelui de familie la momentul căsătoriei/divorțului, cetățenii români întâmpinau o mare problemă la solicitarea cetățeniei italiene, în Italia legislația cerând ca solicitantul să aibă în documente numele de familie de dinaintea căsătoriei/divorțului.

Astfel, era o practică la ordinea zilei ca Prefectura să nege cetățeanului român depunerea jurământului în scopul obținerii cetățeniei.

Cetățenii români erau obligați să-și schimbe toate documentele și să-și reia numele de familie original, cu multă birocrație și complicații, pentru a putea jura credință statului italian.

Legea de reformă nr. 132/2018

Odată cu aplicarea legii de reformă situația s-a schimbat. Va fi suficientă depunerea unei declarații consulare care să ateste că solicitantul care poartă numele de familie al soțului/soției este același cu cel care corespunde numelui inițial.

Astfel, cetățeanul român va putea să depună jurământul menținând numele de familie al soțului/soției, fostului soț/fostei soții, fără a mai fi necesar să facă demersuri pentru reobținerea numelui anterior.

Așadar, românii pot obține cetățenia italiană utilizând fie numele obținut după căsătorie/divorț, fie cel de dinainte.

ITALIA: Salariul minim pe care trebuie să-l încaseze îngrijitoarele, menajerele și bonele în 2019

Drepturile și obligațiile româncelor care lucrează ca ÎNGRIJITOARE în Italia

ITALIA: Ziua săptămânală de odihnă. O alege îngrijitoarea sau angajatorul?

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?