Papa Francisc a plâns pentru un orfan român abandonat: „Sigur că mama ta încă te iubește”

Papa Francisc a întâlnit orfani români și s-a emoționat pentru un băiat abandonat de două ori de mamă: „Am plâns pentru tine, dar sunt sigur că mama ta încă te iubește”

Un dialog lung, din inimă și plin de învățăminte pe care Papa Francisc l-a avut cu orfanii de origine română care sunt ajutați de ONG-ul “FDP protagonisti nell’educazione”. Multe pasaje din acest dialog cu copii mici și mari, care au în comun un trecut dificil și traumatizant format din abandonuri, moarte și lipsă extremă a afectivității, au fost publicate în revista Vatican Insider.

Papa mărturisește că a plâns când a citit o întrebare primită de la un copil din România refuzat de două ori de mamă: «Tatăl meu e mort. Ce vină am eu dacă ea nu mă vrea? De ce ea nu mă acceptă?», l-a întrebat băiatul pe Sfântul Părinte, care s-a emoționat întâlnindu-l la Vatican.

«Vreau să fiu sincer cu tine. Când am citit întrebarea ta am plâns. Ți-am fost alături prin lacrimi. Pentru că nu știu, m-ai pus în încurcătură. Și ceilalți, dar tu poate m-ai prins cu garda jos. Când se vorbește despre mama întotdeauna există ceva… și în acel moment m-ai făcut să plâng». Emoția unui Papă pentru o simplă și dificilă poveste a unui băiat ”oarecare” dar care în acel moment reprezenta totul pentru el.

«Pe Papă l-au întrebat despre viață și moarte, despre boală și păcate, despre durerea provocată de propriii părinți, despre dificultățile de a menține legături de durată, de a accepta o Biserică care, uneori, pare să construiască ”ziduri” mai mult decât ”punți”», a explicat directoarea ONG-ului, Simona Carobene.

«În viață sunt multe întrebări la care nu putem răspunde. Putem doar să privim, să auzim, să suferim și să plângem», explică Papa, subliniind că uneori e ”strâmb” și greșit întreg sistemul social în care trăim, «această sărăcie spirituală împietrește inimile și provoacă ceea ce pare imposibil, ca o mamă să-și abandoneze copilul». Însă Papa îl consolează pe acel băiat și pe toți ceilalți care se întreabă ”De ce?” și care deseori au prea puține speranțe privind viitorul lor: «Mama ta te iubește, dar nu știe cum să se exprime. Nu poate pentru că viața e grea, nedreaptă. Și acea dragoste care este închisă în ea nu știe cum să o exteriorizeze și nu știe cum să te mângâie. Roagă-te ca într-o zi să-ți poată arăta acea dragoste. Nu fi sceptic, să ai speranță».

În concluzie, Papa Francisc înfruntă o temă foarte spinoasă care deseori traversează viața cotidiană a Bisericii. Un băiat l-a întrebat dacă amicul său mort în orfelinat se poate să fi mers în Rai, având în vedere că «un preot ortodox ne-a spus că a murit păcătos și din acest motiv nu va merge în Rai». Papa i-a răspuns: «Poate acel preot nu știa ce spune, poate nu se simțea bine în acea zi, avea ceva pe suflet care l-a făcut să răspundă așa. Nimeni dintre noi nu poate spune că o persoană nu s-a dus în Ceruri. Îți spun un lucru care poate te uimește: nici despre Iuda nu putem spune așa ceva. Tu l-ai amintit pe amicul vostru care e mort. Și ai amintit că a murit în Joia Mare. Îmi pare foarte ciudat ceea ce ai auzit din partea acelui preot, ar trebui să înțelegem mai bine, poate nu s-a înțeles bine… Oricum eu îți spun că Dumnezeu vrea să ne ducă pe toți în Rai, nimeni nu e exclus».

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *