Povestea de succes a unei românce din ITALIA: „Aici mă simt ca acasă, dar România a rămas în inima mea”

Irina s-a mutat în Italia în urmă cu trei ani și apreciază mult această țară pentru că i-a oferit posibilitatea să trăiască cea mai frumoasă perioadă din viața ei de până acum. Și deși România a rămas în inima ei, a început să se simtă și aici ca ACASĂ.

S-a născut în județul Buzău, iar la 20 de ani a decis să se mute la București, unde a studiat și apoi a lucrat în domeniul financiar-bancar până în 2015, când s-a decis să părăsească țara pentru a se stabili în Italia. Avea 37 de ani.

În interviul acordat pentru NEWS ROMANIA a explicat principalul motiv al deciziei sale: avea curiozitatea să vadă cum se desfășoară lucrurile într-un sistem care funcționează mai bine. „Poate frica de necunoscut sau frica de eșec m-au făcut să ezit și să amân de mai multe ori plecarea”, ne-a spus Irina.

Dar de ce Italia?

A ales Italia din mai multe motive. „Cunoșteam această țară destul de bine, deoarece sora mea locuia deja aici de peste zece ani, iar eu am vizitat-o de mai multe ori în acest timp. Un alt motiv a fost limba, care este destul de ușor de învățat pentru noi și, în plus, este extrem de frumoasă. Mi-a plăcut dintotdeauna muzica italiană, mi se pare atât de romantică”.

Frumuseațea Italiei este un alt motiv al plecării sale, iar „bucătăria italiană și vinurile sale minunate ar putea fi de ajuns pentru a te convinge că ai făcut alegerea perfectă”.

Venezia
Enoteca Montalcino

Italia pe care a găsit-o a fost mai mult decât și-a imaginat

După ce a luat decizia de a se muta definitiv aici, a început să vadă această țară cu alți ochi. ”Pe lângă frumusețea țării și a limbii, pe lângă arta, bucătăria și vinurile excepționale, am descoperit o societate care, departe de a fi perfectă, m-a determinat să văd totul dintr-o altă perspectivă”, ne-a explicat românca.

„Nu aș ști să spun ce apreciez cel mai mult la această țară. Poate faptul că mi-a oferit posibilitatea de a trăi cei mai buni ani din viața mea de până acum! Ca și experiență de viață.”

Cortona
Lacul Trasimeno

În primele luni i-a fost extrem de dor de Romania

„Urmăream tot ce se întâmplă acasă și cred că am ajuns să fiu mai informată decât eram înainte de a pleca”. Pentru tânără a fost o perioadă de adaptare în care a trebuit să facă ”poate cele mai mari eforturi” pentru a se adapta la o societate nouă, a se exprima într-o limbă nouă și a trece uneori peste anumite prejudecăți.

”Acum privesc totul mai detașat și deși România este în inima mea, am început să simt că și aici este acasă.”

Totuși, adaptarea a fost destul de ușoară

„Am avut și sprijin la început, când încă nu vorbeam suficient de bine limba pentru a putea fi autonomă din toate punctele de vedere și pentru a obține documentele de rezidență. În scurt timp am început să lucrez și din acel moment lucrurile au intrat pe un făgaș normal”, explică, precizând însă că în mod cert studiile și experiența de muncă din România au avantajat-o.

În multe cazuri românii plecați din țară spun că s-au simțit discriminați uneori în străinătate, dar Irina nu s-a simțit niciodată astfel, dimpotrivă: „Mi-au fost respectate toate drepturile, am obținut rezidența fără probleme și am un contract de muncă cu toate drepturile de care beneficiază și un cetățean italian”.

În Italia și-a deschis propria afacere

În România a lucrat în domeniul bancar, cu tot ceea ce presupune activitatea într-o instituție de mari dimensiuni, iar în Italia învață ce înseamnă să gestionezi o afacere de familie. ”Lucrez împreună cu partenerul meu, care deține o afacere de familie în domeniul textil, al broderiilor mai precis,  printre clienți aflându-se firme precum Prada, Dolce & Gabbana, Fendi, Ghivenchy, Burberry și alte nume sonore. În fiecare zi am ocazia să văd cum se realizează lucruri absolut minunate și sunt recunoscătoare că am ocazia de a învăța toate aceste lucruri noi”.

În paralel, tânăra a dezvoltat un magazin online de cosmetice bio, naturale și vegan, produse în Italia, care vinde atât în Italia, cât și in Romania. Este un proiect dezvoltat de Irina în totalitate.

Irina a dezvoltat un magazin online de cosmetice bio, naturale și vegan

A întâlnit în Italia mulți români foarte bine integrați și respectați

În Italia a cunoscut mulți români, dar prietenii ei de aici sunt italieni. Despre comunitatea românească din Peninsulă crede că este altfel decât este văzută sau percepută de acasă: „Am întâlnit mulți români foarte bine integrați aici, care sunt apreciați și respectați pentru ceea ce fac. Cu siguranță sunt mai de senzație cazurile de abuzuri, furturi sau discriminări, însă pot spune cu certitudine că acestea nu reprezintă majoritatea. Avem o comunitate mare de români în Italia și cei mai mulți sunt bine integrați în societate, contribuind la dezvoltarea ambelor țări”.

Am întrebat-o pe Irina dacă consideră că românii din Italia formează o comunitate unită. „Nu știu dacă suntem o comunitate unită, însă cu siguranță ne face plăcere când întâlnim conaționali, ne respectăm reciproc. Este una dintre lecțiile pe care le-am învățat aici. Să avem mai mult respect și să fim mai responsabili. La locul de muncă am o colegă româncă, iar curierii cu care lucrăm sunt aproape toți români”.

„Momentan nu am de gând să mă întorc în România. Mai am încă multe de învățat aici. Însă încerc prin proiectul meu bioalchimia.ro să nu mă îndepărtez prea mult de țara mea.”

Mulți români ar vrea să plece din țară, însă nu găsesc curajul să o facă. Ce le-ai spune ca să-i încurajezi?

„Le-aș spune să plece dacă au ocazia. Eu cred că este un lucru pozitiv. Le-aș spune să plece să studieze, să lucreze într-un sistem mai avansat decât al nostru, să invețe cum se fac lucrurile bine și apoi să se întoarcă acasă și să le aplice. În România avem mult de construit. Și chiar ne oferă foarte multe oportunități. Însă trebuie să învățăm cum să le fructificăm!”

VREI ȘI TU SĂ NE POVESTEȘTI DESPRE EXPERIENȚA TA ÎN STRĂINĂTATE? Te invităm să trimiți un e-mail REDACȚIEI NOASTRE la adresa redactia@newsromania.ro

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: ?