Skip to content

PROVOCAU INCENDII pentru a încasa zece euro pe oră: 15 pompieri voluntari anchetați în Italia

Pentru a câștiga 10 euro pe oră, suma plătită de statul italian voluntarilor de la Pompieri, aprindeau focul și apoi telefonau la serviciul de urgență 115 pentru a semnala incendiul. Poliția din provincia Ragusa acuză 15 voluntari de înșelăciune, iar pe câțiva dintre ei și de incendiere intenționată.

Anchetele demarate după ce Comandamentului Provincial al Pompierilor din Ragusa a observat nereguli privind numărul intervențiilor efectuate de echipajul de pompieri voluntari, de trei ori mai multe față de cele ale celorlalte echipaje, au avut în vizor detașamentul din localitatea Santa Croce Camerina, provincia Ragusa, de care aparțineau cei 15.

S-a descoperit că cei implicați aprindeau focul și apoi semnalau incendiul la serviciul de urgență 115, uneori utilizând propriile telefoane, cu scopul de a încasa de la stat câte 10 euro pentru fiecare oră.

Potrivit anchetatorilor, șeful grupului absenta pe timpul turei de lucru ca voluntar, cu complicitatea colegilor, timp în care se ducea cu furgoneta sa să aprindă focul. Apoi se făcea sesizarea la 115 și echipajul intervenea cu autospeciale la locul incendiului pentru stingerea flăcărilor, activitate remunerată cu 10 euro pe oră.

Pe timpul interogatoriilor aproape toți cei 15 voluntari anchetați în cadrul operațiunii ”Efeso” și-au recunoscut faptele. Procuratura a solicitat arestarea preventivă a inculpaților, însă judecătorii au considerat că a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor, anii 2013-2015.

Șeful echipajului a fost plasat în arest la domiciliu deoarece ”a continuat să reitereze fapta” într-o ocazie declarând chiar că ar dori ”să facă să explodeze o bombă numai să încaseze banii”. Aproape toți voluntarii au alte locuri de muncă, însă unii nu sunt angajați cu forme legale.