Skip to content

Reînnoirea permisului de conducere în Italia. Sancțiuni și ce se întâmplă în caz de accident

Șoferii din Italia care nu respectă obligația de reînnoire a permisului de conducere riscă două tipuri de sancțiuni: pecuniară și accesorie. Prima, evident, este o amendă foarte mare. A doua, suspendarea permisului cu obligația pentru automobilist de a efectua controlul medical necesar pentru reînnoire într-un anumit număr de zile.

Însă problemele cele mai mari apar atunci când șoferul cu permisul expirat face un accident: firma de asigurări nu va plăti nici măcar un cent pentru pagubele cauzate. Ceea ce înseamnă că cel care a produs accidentul fără a avea un permis valabil va plăti totul din propriul buzunar, inclusiv daunele asupra lucrurilor și persoanelor.

Ce riscă șoferii care nu-și reînnoiesc permisul?

Așa cum am spus la începutul acestui articol, există două sancțiuni pentru cei care urcă la volan cu permisul expirat: cea pecuniară și cea accesorie.

Sancțiunea pecuniară constă într-o amendă de la 160 de euro la 644 euro.

Sancțiunea accesorie prevede, în schimb, ridicarea permisului expirat, care va fi reținut la comandamentul Poliției Municipale. Începând din acel moment, automobilistul va avea la dispoziție 10 zile pentru a efectua controlul medical obligatoriu, după care, odată obținut certificatul medical, se va putea prezenta la Poliție pentru a primi înapoi permisul care i-a fost ridicat.

Doar 10 zile. Dacă se depășește acest termen, permisul expirat va fi trimis la Prefectura din locul în care automobilistul a fost surprins cu documentul expirat. Aici va fi posibil să îl obțină înapoi tot numai dacă va prezenta certificatul medical de conformitate pentru reînnoirea permisului.

Conducerea cu permisul expirat: ce se întâmplă în caz de accident?

Toate daunele produse vor fi plătite de șoferul cu permis expirat. Atât cele cauzate lucrurilor (reparații mașină), cât și cele provocate persoanelor (tratamente medicale pentru celălalt șofer și eventuali pasageri). Cu alte cuvinte, firma de asigurări nu va plăti daunele, automobilistul cu permisul expirat trebuind să achite totul din propriul buzunar.

Este infracțiune conducerea cu permis expirat?

Infracțiunea de conducere cu permis expirat nu există. E doar cea de conducere fără permis, care este cu totul al lucru și nu trebuie să se facă confuzie.

Infracțiunea de conducere fără permis există atunci când:

– nu a fost obținut niciodată un permis de conducere;

– permisul de conducere a fost anulat;

– permisul de conducere a fost ridicat;

– permisul de conducere nu a fost reînnoit din motive fizice sau psihice.

Așadar, conducerea cu permis expirat nu este infracțiune, însă este absolut nerecomandabilă având în vedere sancțiunile și riscurile.

Dar dacă permisul a expirat numai de o zi?

Legea este foarte rigidă când vine vorba de conducerea cu permis expirat. Nu se permite nici măcar o zi de șofat fără permis în curs de valabilitate. Sancțiunile sunt cele arătate mai sus: amendă de la 160 la 644 de euro și ridicarea permisului cu obligația efectuării controlului medical pentru reînnoire în 10 zile.

Când trebuie reînnoit permisul de conducere

Există o singură modalitate pentru evitarea riscurilor care decurg din conducerea cu permis expirat: reînnoirea lui. Și pe cât posibil cât mai în avans pentru a evita ca, în cazul unor evenimente neprevăzute, să nu reușești să-l reînnoiești și astfel documentul să nu fie valabil în cazul unui control al Poliției sau a unui accident, provocat chiar de alții.

Permisul expiră la fiecare:

– 10 ani până la vârsta de 50 de ani;

– 5 ani de la 51 la 70 de ani;

– 3 ani de la 71 la 80 de ani;

– 2 ani la peste 81 de ani.

Însă rețineți că există cazuri speciale în care, deși se are vârsta la care permisul se reînnoiește la 10 ani, poate fi obligatoriu să se facă acest lucru mai devreme.

Este cazul celor care suferă de anumite afecțiuni cum este apneea obstructivă de somn sau de anumite probleme cardiovasculare sau neurologice care îl determină pe medic să decidă reînnoirea în avans a permisului pentru a verifica mai frecvent abilitatea persoanei de a conduce.

Nu întâmplător, permisul de conducere este un certificat administrativ care atestă capacitatea șoferului de a urca la volan. Capacitate care se demonstrează cu certificat medical dar și prin depășirea examenelor teoretice și practice.

În concluzie, este posibilă obținerea permisului de conducere numai dacă se îndeplinesc împreună următoarele cerințe:

– vârsta minimă pentru conducerea unui vehicul;

– persoana să nu sufere de vreo boală sau handicap care să o împiedice să conducă;

– depășirea examenelor teoretice și practice de șofat.

Trebuie reținut că este posibilă inițierea procedurii de reînnoire a permisului cu 4 luni înainte de expirare. Timp suficient pentru a evita sancțiuni.

Începând din 2012, expirarea permisului corespunde cu data de naștere a titularului, măsură luată pentru a-i ajuta pe șoferi să nu uite să-și reînnoiască permisele.

Permisul expirat poate să nu fie reînnoit imediat?

Se poate întâmpla ca șoferul să uite pur și simplu să-și reînnoiască permisul sau să decidă că nu are nevoie de acesta pentru că nu va mai urca la volan. Însă pot apărea situații neașteptate, de exemplu își schimbă locul de muncă și este necesar să conducă. Poate reînnoi permisul?

Reînnoirea este posibilă numai în trei ani succesivi expirării. Dacă decide să conducă din nou după această perioadă, va trebui să susțină din nou examenul pentru permis: examenul teoretic (sala) și cel practic (pe stradă).

Cum se reînnoiește permisul expirat

Pentru reînnoirea permisului de conducere care expiră este necesar să vă prezentați la ASL sau la o agenție de proceduri automobilistice abilitată și cu efectuarea controlului medical pentru a obține, în primul rând, certificatul. Trebuie să prezentați:

– chitanța de plată a consultației medicale;

– dovada plății a 10,20 euro în contul curent 9001 (formulare pretipărite se găsesc la oficiile poștale și la Motorizzazione (Serviciul Circulație);

– dovada plății a 16 euro în contul curent 4028 (la aceleași sedii găsiți formularele pretipărite);

– o fotografie recentă tip legitimație.

Dacă controlul medical are rezultat pozitiv, medicul transmite la Ministerul Infrastructurilor și Transporturilor în mod informatizat certificatul, fotografia, chitanțele de plată. În plus, medicul predă interesatului dovada de confirmare a validității certificatului. Această dovadă permite conducerea în așteptarea permisului reînnoit, dar numai pe teritoriul italian. Are o valabilitate de 60 de zile.

Ce se întâmplă dacă nu primesc acasă permisul reînnoit?

Șoferul va trebui să aștepte 15 zile de la data controlului medical înainte de a primi acasă permisul reînnoit. Dacă documentul nu sosește în acest termen, trebuie să contactați:

numărul verde 800.97.94.16 al Poste Italiane, activ 7 zile din 7 și 24 din 24 ore pentru a cere informații;

numărul verde 800.23.23.23 al Ministerului Transporturilor, activ de luni până vineri de la 8.30 la 14 și de la 14.30 la 17.30 pentru a afla numărul recomandatei cu care a fost trimis permisul.

Dacă permisul nu a putut fi predat fiindcă titularul a fost de negăsit, plicul cu permisul de conducere se întoarce la Minister și predarea se anulează. Astfel, va fi necesar să contactați numărul verde al Ministerului – 800.23.23.23 – și să solicitați o nouă trimitere.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!