Românii din Italia pot încasa un ajutor social de până la 490 de euro lunar. Iată condițiile ce trebuie îndeplinite

Venitul de Incluziune (REI), introdus printr-un decret aprobat de guvern ca măsură de combatere a sărăciei, se acordă începând din 1 ianuarie 2018.

Suma este între 190 și 485 de euro pe lună, însă sunt prevăzute cerințe de acces foarte stricte. Cererile se prezintă la primării. Iată tot ceea ce trebuie să știți privind măsura aprobată de guvernul italian.

Pe baza prevederilor decretului, familiile care îndeplinesc cerințele solicitate, circa 660.000 potrivit primelor calcule, vor avea posibilitatea să primească un ajutor financiar între 190 și 485 de euro lunar, în funcție de venit.  Cererile pentru încasarea ajutorului puteau fi trimise începând cu 1 decembrie 2017.

REI este un ajutor național menit să combată sărăcia. În realitate nu este vorba numai de un ajutor financiar, ci prevede și un proiect personalizat de incluziune socială și în muncă cu scopul de a ajuta familiile beneficiare să depășească condiția de sărăcie în care se află. Ajutorul va fi acordat prin intermediul Cardului REI, un card de plată electronic.

Măsura se adresează în special familiilor cu copii minori sau infirmi, femeilor gravide sau persoanelor șomere de peste 55 de ani.

Valoarea REI începe de la un minim de 187,5 euro pe lună și ajunge la un maxim de 485,4 euro. Suma depinde și de existența simultană a altor ajutoare de protecție socială.

Suma prevăzută va fi acordată timp de 18 luni și nu va putea fi reînnoită mai devreme de 6 luni, după care este posibilă o nouă accesare. Însă în caz de reînnoire, durata maximă coboară la 12 luni.

Condiții de acordare

La venitul de incluziune socială au acces cetățenii italieni, cetățenii comunitari, rudele cetățenilor italieni sau comunitari, persoanele care nu au cetățenia unui stat membru, titulare ale dreptului de ședere CE pentru persoane cu ședere pe lungă durată, titularii unei protecții internaționale (azil politic, protecție subsidiară) rezidenți în Italia de cel puțin doi ani la momentul prezentării cererii.

Sunt prevăzute și cerințe economice stricte. Accesul este permis familiilor cu un ISEE (Indicatore della situazione economica equivalente)  egal sau mai mic de 6.000 de euro și cu un venit total egal sau mai mic de 3.000 de euro. Patrimoniul imobiliar, diferit de casa în care se locuiește, trebuie să nu depășească 20.000 de euro, în timp ce pentru cel mobiliar pragul este de 10.000 de euro.

Primăria este cea care verifică îndeplinirea cerințelor și cea trimite la INPS cererea în 10 zile.

Institutul Național de Protecție Socială (INPS), după efectuarea controalelor necesare, va proceda la recunoaşterea sau nu a venitului de incluziune.

 •  
 •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

5 thoughts on “Românii din Italia pot încasa un ajutor social de până la 490 de euro lunar. Iată condițiile ce trebuie îndeplinite

 • 06/11/2019 at 12:57
  Permalink

  Ma numesc Ilie Florica,am terminat somajul,nu gasesc de munca,sunt rezidenta in Italia.Unde trebuie sa merg pentru a obtine un ajutor social Sau daca am dreptul

 • 25/03/2019 at 9:03
  Permalink

  Trebuie sa ai cel putin 10 ani de stat legal in Italia la data depunerii documentelor. Daca nu aveti, va duceti degeaba. Nu se da la rude. Autorul articolului nu cred ca a citit nimic despre asta si scrie din auzite.

 • 07/02/2019 at 16:24
  Permalink

  Sint romanca si stau de 3 ani in Italia ,dar nu am lucrat deloc deoarece am ca sufar de parkinson.Pot beneficia de vreun ajutor aici in Italia?

 • 30/11/2017 at 1:46
  Permalink

  Mergeti la primarie si faceti o cerere. Acolo vi se vor da mai multe detalii.

 • 13/10/2017 at 12:06
  Permalink

  SANT O ROMANCA IN ITALIA AM TREI ANI JUMATE DE CAND STAU CAND AM AVUT DE LUCRU CAND NUAM TREI COPIIMINORI IN TARA POT BENEFICIA DE ACESTI BANI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: ?