În Piemonte, Italia, culesul viei începe anul acesta cu o întârziere cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile, precum ploile și grindina, care au afectat maturarea strugurilor. Dacă în alte regiuni ale Italiei recolta a început deja în luna iulie, în Piemonte strugurii destinați spumantului vor fi recoltați abia la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Dar asta nu este singura problemă.
Criză acută de forță de muncă. Românii refuză salariile mici
Pe lângă provocările meteorologice, sectorul vitivinicol din Piemonte se confruntă și cu o criză acută a forței de muncă. Regiunea are nevoie de un număr semnificativ de muncitori sezonieri pentru culesul strugurilor, dar găsirea acestora devine tot mai dificilă. În anii trecuți, mulți dintre muncitorii sezonieri veneau din România și Macedonia, dar acum și aceștia sunt din ce în ce mai greu de găsit.
În provinciile Cuneo și Asti, se preconizează încheierea a aproximativ o mie de contracte pentru muncitori sezonieri între sfârșitul lunii august și octombrie. Cu toate acestea, companiile se luptă să atragă lucrători, având în vedere că salariile oferite sunt adesea sub 8 euro pe oră, ceea ce descurajează pe mulți dintre potențialii angajați.
►►► Muncitori români, sclavi în viile din Italia: „Dacă vrei să câștigi bani, trebuie să lucrezi până piși sânge”
„Sunt necesare condiții de muncă mai bune și salarii mai mari”
Alberto Grasso, responsabil agronom la Cantine Fontanafredda, a subliniat în cadrul unei întâlniri la Alba că nu mai există cerere din partea italienilor pentru muncă în agricultură, iar chiar și muncitorii români și macedoneni, care odată erau prezenți în număr mare, devin tot mai rari, scrie Corriere della Sera. Grasso avertizează că, fără îmbunătățirea condițiilor de muncă și a salariilor, riscul de a rămâne cu viile neculese este tot mai mare.
►►► Munca la negru în Italia. Unde reclami și cum poți obține despăgubiri
Pe lângă lipsa de personal, companiile vitivinicole se confruntă și cu fenomene de exploatare a muncitorilor sezonieri, cunoscute sub numele de „caporalato”, care au zguduit întreaga industrie.