De cele mai multe ori când vine vorba de asistența bătrânilor în Italia sau alte țări europene ne gândim în special la femei de vârstă mijlocie, majoritatea din estul Europei. Însă lumea îngrijirii bătrânilor nu e numai aceasta. Tot mai mulți bărbați lucrează ca îngrijitori pentru a-și putea întreține familiile.
«Sunt bărbat și caut de lucru ca îngrijitor cu normă întreagă sau 24 din 24 de ore la Terni și în împrejurimi. Am experiență și dețin mașină». În anunțurile de pe site-uri și din ziarele online se poate să întâlnești asemenea mesaje. Scrise de persoane care până de curând aveau cu totul altă ocupație, dar care acum trebuie să se reorienteze pentru a-și putea duce traiul.
Vasile (numele este imaginar fiindcă bărbatul nu dorește să-i fie dezvăluită identitatea), român de 56 de ani, este unul dintre bărbații în această situație. El își spune povestea: «Timp de 29 de ani am lucrat ca sudor în România, până când în 2007 am decis să vin în Italia. Timp de șapte ani mi-am continuat munca la Massa Carrara, însă apoi mi-am pierdut locul de muncă și nu am mai găsit nimic. Astfel, din 2015 am început să lucrez ca îngrijitor la Terni. Acum, de o lună, sunt din nou liber și caut o nouă familie de asistat, deși mi-ar plăcea să lucrez din nou ca sudor, sau în alternativă ca tâmplar, dar nu e ușor».
«Ca îngrijitor – continuă Vasile – lucrez 24 din 24 de ore, este foarte obositor și sunt liber numai duminica și câteva ore pe timpul săptămânii. Am o soție la Terni, care lucrează ca menajeră. Și salariul meu e cu mult mai mic decât cel de dinainte: ca sudor câștigam chiar și 11 euro pe oră, 88 pentru opt ore, dar reușeam să lucrez chiar și zece ore, ducând acasă peste 100 de euro zilnic. Însă ca îngrijitor, tot cu contract regulamentar, nu reușesc să trec de 950 de euro lunar net. Sper să lucrez încă 5 sau 6 ani, apoi mă voi întoarce în România, unde am o casă și unde trăiește una dintre fiicele mele, cu facultate».
Cazul românului de 56 de ani nu este unul izolat. Potrivit spuselor lui, fenomenul îngrijitorilor bărbați este mult mai răspândit decât s-ar crede. «Nu suntem puțini, nici la Terni. Pe de-altă parte, când nu ai altă soluție te adaptezi, e o muncă cinstită, chiar dacă e dură. Până acum am lucrat numai pentru bătrâni bărbați, pentru mine nu ar fi o problemă să lucrez pentru o femeie, dar nu am avut niciodată vreo cerere. În 99% dintre cazuri bărbații îngrijitori asistă bărbați».
Însă nu numai străinii ”aleg” această ocupație. Pe internet sunt și anunțuri publicate de italieni de patruzeci de ani, tați divorțați, «dispuși să facă curat și toate celelalte treburi casnice», dar care sunt gata să «evalueze și alte tipuri de muncă». Obligați și ei, în aceste vremuri dificile, să facă din necesitate o virtute, scrie umbriaOn.