Skip to content

Suferința româncelor plecate la muncă în străinătate. „N-am dat importanță la copil, dar la bani, da.”

Povestea unei femei din Focșani trebuie să le dea mult de gândit mamelor care pleacă din România și își lasă copiii acasă. Focșăneanca a avut curaj și a admis că a avut nevoie de consiliere psihologică pentru a-și menține unită familia.

Nela Chiscoci are 42 de ani Focșani, este căsătorită de 25 de ani și are o fată care este majoră. La începutul acestui an s-a întors din Italia după aproape 20 de ani de muncă acolo. Și-a spus povestea în cadrul emisiunii culinare „Chefi la cuțite”.

A plecat din România fără nimic și a ajuns ospătăriță la cele mai luxoase restaurante din Veneția. Inițial a lucrat timp de trei ani la spălat vase, apoi ospătăriță timp de zece ani.

În urmă cu doi ani, ea și soțul ei au decis să plece din Padova, unde locuiau, și să se întoarcă acasă.

„Soțul meu a avut ideea să se întoarcă în România, pentru că el spunea mereu că mai devreme sau mai târziu pământul ne cheamă. Casa ne cheamă, suntem români.”

Nela Chiscoci a ajuns în Italia, la Padova, în anul 2000 împreună cu soțul ei. Și-au lăsat fetița în vârstă de un an și șapte luni cu părinții Nelei.

S-a întors prima oară în România când fata avea trei ani și jumătate.

„Când m-am dus, nici nu mă mai recuoștea. Îmi spunea Nela, nu-mi spunea mamă și asta m-a durut pentru o perioadă foarte mult. Suferința m-a topit pe picioare. Mă atinge și acum amintirea asta.”

Focșăneanca a mai povestit că a fost apoi o mamă foarte severă și că a pierdut mult timp muncind lăsându-și fata singură în casă.

„Nu mai reușeam să comunic cu fiică-mea. Vreau să recuperez ceea ce am pierdut. Pentru că am pierdut mult muncind și lăsând-o de multe ori singură în casă când avea cinci, șase ani.”

„Mi-e foarte greu să vorbesc despre asta. Am fost și la psiholog să mă ajute cu lucrul ăsta. Cred că nu m-am comportat bine ca mamă. N-am dat importanță la copil, dar la bani, da.”

„Îi simțeam suferința foarte mult. Eu nu i-am zis că am fost la psiholog și a văzut schimbarea mea. Și m-a îmbrățișat, că mă îmbrățișa de foarte puține ori pentru că eram foarte rece cu ea. Cu soțul ea era ok. Și cu mine era rece și am suferit pentru lucrul ăsta.”

„Toți românii care plecăm de aici avem visul să ne luăm o căsuță a noastră și să ne întoarcem înapoi”, a mai povestit Nela Chiscoci.