Trăiește în Italia din 2007, dar pentru autorități este inexistent. Disperarea românului: „Să mă leg cu lanțuri în fața Primăriei?”

Povestea lui poate fi considerată la limita paradoxalului. Trăiește în Italia din 2007, locuiește la Settimo Torinese din 2009, are toate documentele făcute în Italia, dar pentru statul italian e ca și cum ar fi o adevărată fantomă.

«Vreau să primesc explicații – povestește Georgel Ghelba, cetățean român de 40 de ani. Chiar nu știu unde să mă duc. Locuiesc pe strada Aragon, întotdeauna am avut carte de identitate și rezidență. În ianuarie m-am dus la Primărie ca să-mi reînnoiesc cartea de identitate, care expira, dar am descoperit că mi-a fost suspendată rezidența deja de la întâi august 2018, pentru că eram de negăsit. Cum e posibil? Eu am fost mereu aici. Am trăit mereu regulamentar. Nimeni nu mi-a spus nimic. Noaptea nu mai reușesc să dorm pentru că nu înțeleg ce s-a întâmplat și nu reușesc să obțin o explicație logică».

Însă problema rezidenței este numai una dintre multele dificultăți cu care se confruntă Georgel.

Povestea

Răsfoind toate documentele, arhivate cu precizie de-a lungul anilor, spune jurnaliștilor de la Nuova Periferia povestea sa:

«Am sosit în Italia în 2007. Mai întâi am fost în Sicilia, unde trăiește fratele meu, apoi am venit la Settimo, unde am trăit la Dado din 2009 până în 2015. Am lucrat mereu fiindcă unicul meu obiectiv era, și este și acum, să le pot garanta copiilor mei, care cresc aici, un viitor mai bun și onest».

Însă dificultățile și obstacolele nu lipsesc.

«Am patru copii – continuă Georgel. Doi sunt născuți în România, dar au venit aici în Italia când erau mici, în timp ce ceilalți doi sunt născuți aici. Tocmai ducându-mă la Primărie să fac documentele am descoperit că cei doi mai mari, care au 15 și 13 ani, nici măcar nu erau înscriși în familie. Practic nu existau nicăieri».

Nu există nicăieri «deși fac școala aici, au legitimație medicală (care expiră în 2022 – nr.) și medic de familie. Fiica mea cea mare obține rezultate foarte bune la școală, acum frecventează liceul, iar în clasa a treia medie a fost premiată și cu o bursă de studii din partea Rotary. Facem eforturi mari pentru a le putea garanta copiilor noștri posibilitatea de a studia. Nu e ușor. Din fericire însă sunt și persoane care ne ajută și le mulțumesc», a adăugat Georgel.

Întâlnirea cu consulul român

«Pentru a-mi fi recunoscuți copiii cei mai mari a trebuit să mergem la consulul român la Torino și să „certificăm” că sunt efectiv copiii mei. Vi se pare posibil? Cu toate că avem și certificate ISEE și de la INPS făcute în cursul acestor ani aici în Italia. Eu am și luat permisul de conducere aici la Settimo. Dacă nu aș fi avut documente regulamentare nu l-aș fi putut obține».

Hotărârea lui Georgel

Românul este sigur că are dreptate și vrea să meargă mai departe cu bătălia sa, pentru a-și apăra drepturile și a garanta o viață bună copiilor săi.

«Întotdeauna am lucrat din greu, mereu am avut ceva de făcut. Eu nu arăt cu degetul spre nimeni, dar ca cetățean care a ales Settimo ca oraș în care să trăiască și să construiască un viitor pentru propria familie, vreau să primesc explicații din partea celor care trebuie. Din păcate avem dificultăți, intenționam să ne înscriu pe lista pentru acordarea unei locuințe de stat, dar fără un document valid nu pot».

Cererea de ajutor

«Cer sprijin instituțiilor, ca să-mi ofere efectiv o mână de ajutor pentru a ieși dintr-o situație care se transformă într-un adevărat coșmar din care e dificil să ieși. Mie nu mi-e frică, dar trebuie să mă duc să mă leg cu lanțuri în fața Primăriei pentru a atrage atenția asupra situației mele? Trebuie să sun la Striscia la Notizia? Dacă folosește pot să fac și asta, dar e evident că nu mi-ar plăcea să ajung în acest punct», a încheiat Georgel

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?