Un român din Italia, accidentat la locul de muncă, așteaptă de peste 11 ani să i se facă dreptate

Au trecut 11 ani și aproape trei luni de la ziua în care Marian a riscat să-și piardă un picior într-un accident de muncă.

Angajatorii au fost condamnați definitiv, doar amendă, dar fostul lor muncitor încă așteaptă o despăgubire, scrie Corriere della Sera.

Mai mult, în mod paradoxal, „despăgubirea” pentru foștii angajatori, doi italieni din Arezzo de 69 și 62 de ani, a fost plătită: compania la care erau asigurați în 2013 a transferat în conturile societății lor maximul acceptat pentru accidentare, 258.000 de euro.

În 2016, societatea a intrat în lichidare, astfel muncitorul, după trei procese și o cauză civilă în curs, încă își duce bătălia.

Incredibila poveste a început pe 12 februarie 2008 când Marian Vijoi, la acea vreme în vârstă de 32 de ani, de mai mulți ani în Italia, angajat al unei societăți de construcții, s-a rănit grav la picior cu un motoferăstrău în timp ce curăța malurile unui râu în Pergine Valdarno, provincia Arezzo.

În acea zi purta salopeta de lucru furnizată de angajator.

În iulie 2013, angajatorii au fost condamnați la plata unei amenzi de 500 de euro pentru vătămare corporală agravată de nerespectarea normelor privind prevenirea accidentelor la locul de muncă.

Judecătorul a ajuns la concluzia că salopeta nu era în măsură să prevină accidentul întrucât era adecvată numai pentru lucrări de grădinărit.

Pentru cuantificarea pagubelor cazul a fost trimis judecătorului civil.

În februarie 2015, Curtea de Apel a respins recursul inculpaților și încercarea lor de a rescrie cele întâmplate.

Judecătorii au stabilit că reconstituirea accidentului din partea acuzării este adevărată și confirmată și de denunțul la Inail.

Vinovăția, au concluzionat judecătorii, este a salopetei, supusă analizei în sala de judecată, „neadecvată pentru a proteja întreg piciorul dat fiind că ajungea numai până la genunchi și nu avea marcă CE”.

Judecătorii au mers și mai departe și au criticat comportamentul inculpaților care au încercat să demonstreze că daunele derivate din accident nu sunt atât de grave: „Întru totul irelevante, pe lângă faptul că lezează demnitatea părții vătămate, sunt dovezile privind activitățile de recreere, luate de pe internet, care ar vrea să demonstreze refacerea capacității fizice”, au scris judecătorii referindu-se la imagini cu victima prezentate de inculpați.

Condamnarea a devenit definitivă în 2016.

Apoi muncitorul, asistat de avocata Lorenza Calvanese, a inițiat un proces civil. Consultantul tehnic numit de judecătora recunoscut dauna biologică în măsură de 55%.

INAIL a cuantificat consecințele permanente pentru muncitor la un procent de 62% și a obținut o sechestrare a bunurilor foștilor angajatori în valoare de 900.000 de euro.

Judecătorul civil, după ce a demarat procesul, a reaudiat unii martori și a dispus o nouă consultanță, a plecat din Arezzo pentru o nouă funcție la Ministerul Justiției.

Procesul s-a reluat cu un alt judecător și astfel s-a prelungit și mai mult.

„Am fost obligat să încetez să mai lucrez – povestește Marian Vijoi. Ca să nu rămân închis în casă m-am dedicat muzicii populare”.

Însă tocmai această nouă pasiune a devenit un motiv pentru angajatori să conteste amploarea infirmităților.

M-au urmărit și m-au filmat pe ascuns, și când eram la spital. Vor să demonstreze că sunt un fals invalid, însă sunt zeci de medici care atestă problemele fizice și psihice derivate din accident”, spune Marian.

„Nu este deprimat – susțin foștii angajatori – este un om de spectacol, cântă, dansează și pare fericit”, acuză inculpații.

„Nu am primit nici un euro despăgubire, comentează supărat Vîjoi, și în plus sunt constrâns să plătesc pentru consultanți”.

Avocata Calvanese a prezentat cerere la Procuratură pentru a afla unde au ajuns banii achitați de asigurări, dar avocații părții adverse susțin că suma este o indemnizație de plătit asiguratului, nu muncitorului accidentat.

Procuratura a prezentat cerere de arhivare. „Dar noi ne vom opune”, asigură avocata românului.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?