Un bărbat fără loc de muncă din Sibiu care a găsit un telefon mobil și un card bancar s-a ales cu 22 de luni de închisoare cu suspendare. Acum trebuie să presteze muncă în folosul comunității la Prefectura Sibiu sau biblioteca județeană.
La începutul lunii octombrie 2022, pe când umbla teleleu prin oraș, Solomon A. a găsit un telefon și un card bancar. Telefonul n-a putut fi folosit din cauza parolelor, dar s-a înfruptat cu 190 de lei din contul victimei pe care și-i și-a transferat în cont.
Când victima și-a dat seama că i-au dispărut bani, a alertat autoritățile. Procurorii au deschis o anchetă împotriva individului pentru două infracțiuni: însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fapte prevăzute de art. 243, respectiv 250 din Codul Penal.
Revolut lansează o funcție de securitate pentru protejarea banilor clienților de hoții de buzunare
După un an de stat la procuror, dosarul a fost înregistrat pe 14 decembrie anul trecut la Judecătoria Sibiu, iar nouă luni mai târziu, judecătorii au dat verdictul. Pe 4 septembrie 2024, Solomon a fost condamnat la 22 de luni de închisoare cu suspendare.
Victima, o femeie, s-a împăcat cu găsitorul așa că judecătorii au decis încetarea procesului penal pentru art. 243. Potrivit Codului Penal, „fapta de a nu preda în termen de zece zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă”.
Bărbatul nu a scăpat în schimb de pedeapsa pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. „Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”
Procurorul de ședință a cerut o pedeapsă de doi ani și 120 de zile de muncă în folosul comunității. Motivul? Numărul acestor tip de infracțiuni este în continuă creștere, iar judecătorul trebuie să fie ferm pentru a descuraja alte persoane să comită fapte similare.
Falși angajați ING vânează conturile românilor
Această propunere a fost considerată de avocatul din oficiu ca fiind una exagerată și a cerut pentru clientul său o pedeapsă minimă având în vedere că clientul său și-a recunoscut fapta, nu a folosit telefonul mobil și a restituit integral banii. În acest caz, minimul pedepsei ar fi fost de un an și patru luni.
Pe 4 septembrie, judecătorul a hotărât undeva la mijloc. Individul a fost condamnat la un an și zece luni cu suspendare, termenul de supraveghere fiind doi ani. În plus, instanța a decis ca Solomon să comunice informații și documente din care să rezulte mijloacele sale de existență, lucru de folos pentru și pentru ANAF.
Bărbatul trebuie să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității la Prefectura Sibiu sau la Biblioteca Județeană Astra, trebuie să plătească cheltuieli către stat de 300 de lei. Statul scoate, în schimb, din buzunar 1.622 de lei pentru avocatul din oficiu al individului.