Skip to content

Acuzații de fraudă la un concurs din Ministerul Sănătății

Acuzații de fraudă la un concurs din Ministerul Sănătății

Un fost director al Corpului de Control al ministrului Sănătății, doctor în medicină, decorat de Iohannis, a fost trimis în judecată pe 26 ianuarie 2023 pentru fraudarea unui concurs în cadrul instituției. Subalterna pe care a favorizat-o va răspunde pentru mărturie mincinoasă.

Constănțeanul Constantin Dina (foto) este de profesie medic și a ajuns în Ministerul Sănătății în 2018 de unde plecat benevol în 2022 după ce a fost prins de procurorii anticorupție. A rezistat în minister sub opt miniștri de la PSD, PNL, USR-PLUS și UDMR.

Dina a fost acuzat de procurorii DNA că în calitatea sa de președinte al comisiei de concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, a dat unei candidate, pe sub mână, o parte dintre subiectele pentru proba scrisă. „Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenției procurorilor”, se arăta într-un comunicat al DNA din martie 2022.

Silvia Aramă, consilier superior în minister, a negat în timpul anchetei că ar fi primit vreun ajutor din partea șefului. Cu toate acestea, procurorii au acuzat-o de mărturie mincinoasă, după cum reiese din comunicatul DNA. Conform declarațiilor sale de avere, Aramă a mai fost șefa acestui serviciu scurte perioade în 2020 și în 2021.

După demararea anchetei, Dina s-a întors la Constanța în funcția de director executiv al Direcției de Sănătate Publică, post pe care l-a mai ocupat de două ori în perioada 2009 – 2014 și 2017. În 2019 a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de cavaler.

Ordinul „Meritul Sanitar” se acordă medicilor civili sau militari și persoanelor cu studii superioare care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației, în combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării și practicii medicale, în creșterea prestigiului științei medicale românești și asigurarea asistenței medicale atît pe timp de pace, cât și în situații de conflict armat sau de război. Ordinul Meritul Sanitar conferit ca decorație civilă este limitat la maximum 4.000 de membri.

Calitatea de membru al ordinului se poate pierde dacă persoana respectivă a fost condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate sau dacă a comis fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

Medic de la Casa de Pensii, judecat pentru că lua 20 de șpăgi pe zi