Câțiva bulgari și partenerul lor român, ginerele unui fost senator, au înșelat statul român cu peste 45.000.000 de euro. Ar fi trebuit să livreze faină și ulei pentru pensionari, șomeri și persoane cu handicap.

La începutul lunii iunie 2019, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Snezhinka Atanasova Stoykova, avocat în baroul Sofia, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Alături de avocată, mai trebuie să răspundă pentru aceleași fapte și Stefka Krasimirova Stoeva, reprezentanta în România e unei firme bulgărești implicată în afacere.

Așa cum rezultă din comunicatul DNA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA a fost păgubită cu 45.159.037,29 de euro de o firmă de apartament din Sofia.

VI EM Corporation EOOD a câștigat licitația pentru livrarea a 36.250 tone făină albă de grâu, ambalată în pachete de 1 kg, și 17.170.070 litri de ulei de floarea soarelui, îmbuteliat în sticle de un litru.

Aceste produse urmau a fi achiziționate de APIA în cadrul Planului Anual de Distribuție de Alimente pentru persoane defavorizate – PEAD 2012.

Acest plan este finanțat cu fonduri europene, iar produsele sunt destinate: familiilor şi persoanelor singure care au dreptul la un venit minim garantat, şomerilor, pensionarilor cu mai puțin de 400 lei/lună și persoanelor cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii care nu sunt instituţionalizați.

VI EM Corporation EOOD era controlată de fapt de bulgarii Ivan Georgiev Tanev și Mila Ivo Georgieva, susțin procurorii.

Ambii au fost trimiși în judecată pentru că le-au instigat pe avocată și pe reprezentanta firmei lor să comită infracțiunile menționate mai sus pentru a beneficia ilegal de fonduri europene.

În schemă a intrat și un român Sorin Adrian Găzdac, judecat și el pentru aceeași infracțiune ca patronii firmei din Sofia.

Fost partener al unui afacerist bulgar, Găzdac era administratorul unei firme românești.

Conform anchetatorilor, el a emis o ofertă către VI EM în care a atestat în mod fraudulos că poate livra 37.000 de tone de făină albă de grâu ambalată în pachete de 1 kg. la prețul de 235 EUR/tonă.

Această ofertă a fost depusă din partea societății bulgare la APIA în cadrul derulării de către această instituție a procedurii de licitație.

Pentru a câștiga licitația cu APIA, bulgarii au depus documente false, inexacte reprezentând date tehnice și financiare, informații privind bonitatea firmei, situația livrărilor de produse efectuate și certificate privind inexistența datoriilor.

Firma bulgară a primit în avans de la APIA 18.926.709  de euro și cantitatea totală de 63.152,774 tone de orz din stocurile de intervenție ale Uniunii Europene, în valoare de 6.398.007 euro, fără TVA.

Orzul reprezenta plata în natură în schimbul făinii pe care firma bulgară se angajase să o livreze.

VI EM a livrat mai puțin de o treime de făină albă de grâu din cantitatea totală pe care o avea de livrat.

La uleiul floarea soarelui situația a fost mult mai gravă. Bulgarii au livrat aproximativ 3% din cantitatea totală.

APIA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 45.159.037,29 de euro, reprezentând prejudiciul aferent celor două contracte de livrare a făinii și a uleiului de floarea soarelui, plus dobânzi și penalități.

Procurorii au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Aceasta, deoarece banii de la APIA au fost transferați succesiv prin mai multe conturi bancare deschise în afara României pentru a ascunde originea ilicită a acestora și adevărații beneficiari.

Stefka Krassimirova Stoeva, reprezenta firmei bulgărești din România, a fost asociată la o firmă din București cu câțiva libanezi.

Unul dintre ei, Fayssal Chafic Jaafar, avea cetățenie bulgară, iar restul domiciliul în Sofia.

Stoeva a mai fost și unicul asociat al unei firme care comercializa diverse produse în supermarketul Prosper din Calea 13 Septembrie, București.

Sorin Adrian Găzdac, cel trimis alături ce bulgari în judecată, este ginerele fostului senatorul PNL Cezar Măgureanu (foto)

(Sursa Foto: Agerpres)

În septembrie 2018, el a fost condamnat la 16 ani de închisoare de magistrații Tribunalului București pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu în formă calificată și bancrută frauduloasă.

Găzdac a fost acuzat de DIICOT că făcea parte din ceea ce a fost generic denumită „Mafia Zahărului”, o grupare din care făceau parte și cetățeni libanezi și bulgari.

Și în acest caz prejudiciul a fost calculat la peste 45 de milioane de euro, rețeaua fiind susținută de șefi din ANAF și Garda Financiară.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.