Procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți parlamentari PSD și funcționari publici susținuți de acest partid pentru angajări făcute pe bani și cu susținere politică. Mita cerută candidaților ajungea și în visteria PSD. Odată ajunși pe funcție, angajații își recuperau banii din șpăgile cerute transportatorilor la frontiera cu Ungaria.

Angajările în structurile Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – C.N.A.I.R. se făceau pe linie de partid și pe sume de bani, conform unui comunicat al DNA.

Cele mai multe dintre persoanele trimise în jdecată au fost acuzate, pe lângă alte infracțiuni, și de folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată sau complicitate la această infracțiune.

Cristian Hogea, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD Arad, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.

Elisabeta Miuțescu, la data faptelor controlor trafic în cadrul aceleiași agenții a fost acuzată de trafic de influență în formă continuată și complicitate la luare de mită în formă continuată. Ambii se află în arest la domiciliu.

Ilie Cristian Ispravnic, la data faptelor director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad este judecat pentru luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cristian Dima, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia, este acuzat și de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Mircea Andrei Lucaciu, la data faptelor șeful Departamentul Venituri din cadrul D.R.D.P. Timișoara este judecat pentru luare de mită.

Colegul său, Patriciu Mirel Pascu, la data faptei șeful D.R.D.P. Timișoara, a fost trimis în judecată pentru folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Inginerul Alin Vasile Băețan din cadrul D.R.D.P. Timișoara este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Deputatul Dorel Gheorghe Căprar, președintele PSD Arad a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

Florin Dan Tripa, deputat și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Arad este acuzat de complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Deputații PSD de Arad Florin Tripa (stânga) și Dorel Căprar

Alți doi parlamentari PSD trimiși în judecată de DNA sunt senatorul și secretarul executiv în cadrul Biroului Permanent PSD de Caraș- Severin, Ioan Narcis Chisăliță, și Luminița Maria Jivan, deputat PSD de Caraș-Severin.

Jivan a fost până la începutul lunii martie 2020, președinte PSD Caraș-Severin.

Cei doi, precum și deputatul PSD de Arad Florin Tripa, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul D.R.D.P. Timișoara.

Ioan-Iaromir Zamiska, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac I, a fost trimis în judecată pentru dare de mită.

Bogdan Andrei Munteanu, la data faptelor șeful Biroului Încasări Venturi din cadrul D.R.D.P. Timișoara, este acuzat de luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.

Potrivit DNA, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei din Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale, și mită pentru a nu îi sancționa.

Procurorii susțin că „protecția” controlorilor de trafic era oferită de persoanele cu funcții de conducere în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 – 500 euro lunar.

Pentru a oferi „protecție”, Elisabeta Miuțescu ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic 19.300 de euro în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019.

Vicepreședintele PSD Arad Cristian Horgea ar fi primit de la același controlor în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019 sumele de 900 de euro și 250 de lei.

Angajările în structurile Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – C.N.A.I.R. se făceau pe linie de partid și pe sume de bani. Una dintre persoanele care au dat bani, conform rechizitoriului, este inginerul Alin Băiețan.

Cristian Ilie Ispravnic, vicepreședinte PSD Arad, consilier județean și șef al D.R.D.P. Timișoara, precum și vicepreşedintele PSD Arad Cristian Horgea și şeful lor, Dorel Gheorghe Căprar, preşedintele PSD Arad sunt acuzați că și-au folosit în perioada iunie – noiembrie 2019 influența politică pentru angajarea, prin fraudarea concursurilor, a cinci persoane în funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara.

Dorel Căprar (stg), președinte PSD Arad și Ilie Ispravnic, vicepreședinte PSD Arad

Decizia finală de angajare îi aparținea lui Căprar, dar existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă șpagă.

Mita pentru cele cinci posturi a fost cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro de persoană. Procurorii susțin că președintele PSD Arad a decis că banii dați de două dintre persoanele astfel angajate, 5.000 de euro fiecare, să ajungă în visteria organizației județene de partid.

Șefii din cadrul D.R.D.P. Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.

Până la data emiterii rechizitoriului, organizațiilor județene PSD Arad și Caraș-Severin li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus. Procurorii nu au primit niciun răspuns.

Lider PSD: „Ne-am comportat ca un partid de maimuțe”

Deputat PSD, Cațavencu Mileniului III: Avram Iancu a luptat pentru Marea Unire. Civilizația europeană pleacă de la daci

Tupeu de consilier parlamentar PSD oprit de Poliție: „Aştept pe unu’ să-mi bage gaze, în p..a mea!”

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?