Astăzi, 30 iunie 2020, procurorii DIICOT efectuează 15 percheziții domiciliare în București și județele Argeș, Ilfov și Călărași într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, rețeaua formată din 15 membri a luat ființă în 2019 când mai multe persoane care controlau câteva firme au pus la cale un plan de a obține bani.

Societățile comerciale nu desfășurau nicio activitate comercială, nu funcționau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru și nu aveau angajați și nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.

Prin aceste firme au fost obținute fraudulos credite și indemnizații pentru creșterea copilului în schimbul primirii unui comision. Acesta varia în funcție de valoarea creditului obținut de client sau de cuantumul indemnizației.

Membrii grupului infracțional racolau persoanele fizice pe care le angajau fictiv în cadrul societăților aflate la dispoziția grupului. Ulterior le instigau să solicite în mod fraudulos acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.) de la diferite bănci și instituții financiare nebancare.

Angajarea fictivă a persoanelor în cauză se realiza prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declarații fiscale depuse de către presupușii angajatori, din cuprinsul cărora rezulta faptul că solicitanții produselor financiare sunt angajați în cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse între șase luni și 1 an).

După întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoțite de unii dintre membrii grupului infracțional, depuneau într-o perioadă scurtă de timp (o perioadă de câteva zile sau chiar în aceeași zi) cereri de creditare, la mai multe unități bancare/IFN-uri, pentru a-și spori șansele de obținere a împrumuturilor și pentru a evita riscul înscrierii în Biroul de Credite, ca urmare a neachitării ratelor creditelor deja aprobate.

După obținerea frauduloasă a împrumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupului infracțional, ratele de credit nemaifiind achitate, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situație materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit și nici nu dețineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea reparării prejudiciului.

Valoarea prejudiciului cauzat instituțiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul societăților comerciale controlate de grupul infracțional organizat se ridică la suma de aproximativ 300.000 lei.

Furau mașini de lux din Italia, le înmatriculau cu acte false în Germania și le vindeau în România

Prins cu carnet de șofer fals cumpărat cu 4.800 de euro prin intermediul unor români din Irlanda

Falsurile lui Orlando Șchiopu, șeful ISU care i-a lăsat în p**a lui pe morții din Colectiv – VIDEO

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?