Starea de alertă instituită ca urmare a de pandemiei de Covid-19 a dus la angajarea, pe perioadă determinată, în sistemul sanitar din România a sute de oameni. Acum, aceștia caută soluții pentru a rămâne în sistem. Sfânta șpagă este calea cea mai rapidă, dar nu și cea mai sigură.
Managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț și două asistente-șefe au fost arestate în după-amiaza zilei de 20 mai 2022 pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la această infracțiune.
Procurorii Anticorupție din Bacău l-au prins în flagrant pe Dan Dorin Morenciu în timp ce lua 40.000 de euro mită pentru angajarea a opt persoane în Serviciul de Ambulanță pe care îl conducea.
Banii i-au fost dați pe 18 mai 2022 de o asistentă-șefă din subordine, Elena Preda, pe o stradă din Piatra Neamț, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
Potrivit D.N.A., în perioada 2 – 10 mai 2022, Morenciu a pretins de la opt persoane câte 5.000 de euro pentru ca acestea să fie declarate admise la examenul organizat pentru ocuparea unor posturi la Ambulanță. Moreciu, aflat la vârsta pensionării, a fost numit manager în martie 2022.
Aceste posturi erau pe perioadă nedeterminată și erau pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă. Persoana desemnată să organizeze examenul era o altă asistentă-șefă, Maria Luminița Rozoschi.

„Independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
Diferența de 8.000 euro au ajuns, potrivit procurorilor, la asistenta-șefă Rozoschi în aceeași zi în care a fost organizat flagrantul. Banii au fost găsiți de procurorii anticorupție asupra femeii în urma percheziții corporale.
Șpaga din sistemul sanitar începe de pe băncile școlii.
Newsromania.net a explicat cum au fost fraudate examenelor de la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ. La sfârșitul lunii mai 2019, Curtea de Apel Bacău a condamnat definitiv mai multe doctorițe, funcționare publice și asistente medicale implicate în trucarea acestor concursuri.