Pandemia COVID-19 a avut un impact devastator asupra angajaților din industria confecțiilor după ce cererea de haine a scăzut semnificativ la începutul crizei. Firmele de modă au anulat comenzile în valoare de miliarde de dolari, lăsând fabricile să se descurce în a-și plăti muncitorii.
O angajtă în confecții la o firmă din România a ales să vorbească pentru Euronews într-un articol publicat pe 14 noiembrie 2020. După ce i s-a redus nejustificat salariul, Angelica Manole (foto) a postat pe o rețea de socializare o imagine cu venitul ei. A fost concediată, dar acțiunea ei a dus la o campanie virală în mass-media care a responsabilizat brandurile pentru acțiunile lor.
Clean Clothes Campaign (CCC), cea mai mare organizație a sindicatelor din industria confecțiilor și organizații non-guvernamentale din domeniu, estimează că firmele de modă au refuzat să plătească bunuri în valoare de 16 miliarde de dolari în întreaga lume, ceea ce înseamnă că între 3,19 și 5,79 miliarde de dolari se datorează lucrătorilor din confecții numai în primele trei luni ale pandemiei.
În primele câteva luni ale pandemiei, muncitorii de la fabrica Tanex din orașul Valenii de Munte au primit o reducere de puțin peste jumătate din salariul lor lunar obișnuit. Fără nicio explicație. Fabrica produce haine pentru mărci de lux precum Ted Baker, Lancome sau JOOP!, pentru a numi doar câteva.
Cu acest salariu redus cu 140 de euro, Manole și colegii ei de muncă primeau doar aproximativ 10-15 la sută din salariul legal de trai din România, scriu cei de la Euronews. Șefii de la Tanex au explicat această reducere prin faptul că muncitorii își luau concediu fără plată sau nu lucrau ore întregi, dar Manole a putut demonstra în instanță că a lucrat cu normă întreagă în aprilie, conform sursei citate. Cu toate acestea, în procesul intentat până acum de Ionela Angelica Manole împotriva Tanex se judecă, următorul termen fiind la începutul lunii decembrie.
România este cel mai mare producător de confecții din Europa. Se estimează că 400.000 de lucrători, dintre care 90% sunt femei, fabrică haine pentru unii dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din Europa. În timp ce mulți presupun că salariile acestor femei reprezintă doar o mică parte din venitul familiei, în realitate, mulți sunt principalii întreținători.
„Când mi-am pierdut slujba, a fost foarte greu atât pentru mine, cât și pentru familia mea, pentru că numai eu lucram la acel moment”, a declarat fost angajată Tanex. Manole a mai spus reporterilor Euronews că, după ce a fost creată o pagină de Facebook pentru a ajuta muncitorii fabricii, tatăl ei a început să primească mesaje de intimidare pentru că a sprijinit-o.
Potrivit Euronews, au existat și alte încălcări ale muncii și ale drepturilor omului la Tanex în timpul pandemiei COVID-19, inclusiv intimidarea și hărțuirea lucrătorilor, neplata contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale și neplata orelor suplimentare.
Angajații și CCC au făcut presiuni asupra a trei companii care au contracte cu Tanex: Ted Baker, JOOP! și Massimo Dutti pentru a determina aceste firme recunoscute să-și asume responsabilitatea socială. CCC a declarat pentru Euronews că Ted Baker „a luat măsuri rapide și eficiente” odată ce au fost conștienți de ceea ce se întâmplă la Tanex, iar celelalte două mărci au urmat exemplul.
CCC a precizat că inspectorii ITM au acceptat inițial povestea Tanex conform căreia angajații nu lucraseră săptămâni întregi pentru că își luaseră concediu fără plată în timpul pandemiei. „Nu din cauza pandemiei au redus salariile, pentru că am lucrat normal cu o creștere mai mare. Ne-am bucurat că am avut de lucru în timpul pandemiei”, a explicat Manole.
În urma presiunilor, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a dispus un nou control în urma căruia Tanex a fost amendat pentru că nu a plătit salariul minim legal și pentru că nu a păstrat documentele privind concediul fără plată. Ministrul Muncii și-a cerut personal scuze față de Angelica Manole în urma acestui lucru.
Ca urmare a inspecției, muncitorii angajați, dar și cei care au plecat din fabrică și-au primit restanțele salariale. Tanex a contestat în instanță sancțiunile dispuse de inspectorii ITM, procesele fiind încă pe rol.
S.C. Tanex S.R.L. a fost înființată în 1999, are sediul principal în București și este administrată de Adrian Băjenaru. În 2019 avea, portivit datelor de la Registrul Comerțului, 551 de angajați. Adrian Băjenaru administrează și deține mai multe firme, așa cum se poate vedea în graficul de mai jos.
Zeci de percheziții în GERMANIA la firmele care aduc măcelari din Europa de Est