Skip to content

Ani la rând a hărțuit și amenințat o femeie. A fost amendat de două ori

Calvarul unei tinere din Mureș, început acum patru ani și jumătate, pare să nu se mai termine.

Lentoarea cu care sunt întocmite rechizitoriile, durata mare a proceselor și lipsa de empatie a judecătorilor fac din femei victime de durată ale infracțiunilor de hărțuire și amenințare.

Silviu Adrian Șerban este un mic întreprinzător din Râmnicu Sărat. Cele câteva mici firme pe care le-a avut au dispărut așa că a decis să-și încerce norocul în altă parte.

S-a mutat la Cluj – Napoca unde administrează o firmă din domeniul imobiliar.

Împlinise 52 de ani de câteva luni când în primăvara lui 2014 a cunoscut pe facebook o tânără din Luduș. Au comunicat virtual și telefonic vreo trei săptămâni până să-și dea întâlnire.

Flacăra s-a stins după vreo trei luni, ea decizând să pună capăt relației pentru că nu se potriveau. Atât i-a trebuit!

Bărbatul a început să-i telefoneze, să-i trimită sute de mesaje interminabile și e-mail-uri repetate.

Cu cât tânăra îl ruga mai mult să înceteze, cu atât el insista să-și arate dragostea.

Distanța dintre cei doi era un impediment și de aceea Silviu Adrian Șerban a luat decizia în septembrie 2014 să se mute din Cluj-Napoca la Luduș.

S-a cazat vreo două luni la un hotel de trei stele și a început s-o urmărească zilnic pe femeie.

Pentru a fi sigur că nu o scapă din vedere, a închiriat un apartament aflat peste drum de cel el tinerei.

La serviciu, la coafor, pe stradă, în alte localități, Oriunde mergea, era umbra ei. Cinci luni numai asta a făcut.

Degeaba își închidea telefonul, degeaba își schimba numărul de telefon.

Silviu Adrian Șerban lua legătura cu membri ai familiei sau cu persoane din anturajul tinerei ca s-o convingă „să reia relația cu el, arătând că el poate să îi ofere o viață mai bună”.

Atât de insistent era Silviu Adrian Șerban, încât femeii îi era frică să mai meargă singură pe stradă. A folosit și spray paralizant într-o zi când agresorul pusese mâna pe ea.

Ca s-o înduplece să se întoarcă la el, bărbatul i-a trimis câteva fotografii din care ar fi rezultat că el și-a tăiat venele.

Tânăra nu a mai suportat și pe 15 decembrie 2014 s-a dus la Poliție unde a depus o plângere pentru hărțuire.

Hărţuirea reprezintă fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Procurorii au deschis un dosar penal însă rechizitoriul a fost întocmit abia în septembrie 2015, la nouă luni de la reclamație.

În tot acest timp, Silviu Adrian Șerban a continuat s-o hărțuiască, s-o amenințe.

„De la pușcărie se poate ieși. Dacă viața lui este terminată, atunci și a părții vătămate va fi terminată”, se arată în actele de la dosar.

Pentru a o monitoriza mmai bine pe tănără, și-a deschis în mai 2015 o firmă lângă locul de muncă al tinerei. JTK Development Group SRL produce lenjerie de corp și articole din piele.

La adresa sediului secundar a JTK funcționează și GHL Imobiliare SRL, firma de imobiliare din Cluj – Napoca administrată de Silviu Adrian Șerban și deținută de o femeie.

Silviu Adrian Șerban a fost până la urmă trimis în judecată.

El a declarat în fața judecătorilor că „nu a urmărit-o pe persoana vătămată fără acordul acesteia, însă având în vedere că orașul este foarte mic este posibil să te întâlnești cu oricine”.

A negat că a sunat-o, dar a recunoscut că i-a trimis e-mail-uri să se împace deoarece el este o persoană deosebită și merită acest efort.

În iunie 2016, după aproape nouă luni de proces, hărțuitorul a fost condamnat de Judecătoria Luduș la 12.000 de lei amendă și obligat să plătească 3.000 de lei daune morale.

Magistrații i-au interzis să comunice cu tânăra sau să se apropie la o distanță mai mare de 200 de m de aceasta, de locuința ei sau de locul acesteia de muncă timp de cinci ani.

Sentința a rămas definitivă în octombrie 2016 după ce Silviu Adrian Șerban a făcut apel. Această condamnare nu l-a oprit deloc să-și arate „iubirea” în continuarea.

Chiar în ziua ultimul termen la Curtea de Apel Târgu Mureș unde se judeca apelul, el i-a trimis tinerei mesaje prin care îi cerea să renunțe la proces.

Avocatul tinerei a arătat aceste mesaje judecătorilor Curții și a susținut că după condamnare, bărbatul a trecut la amenințări, limbajul fiind foarte violent.

„Deși judecătorul i-a aplicat o pedeapsă complementară, în mintea inculpatului sunt doar niște cuvinte scrise pe o hârtie”, a pledat avocatul.

Magistrații care au respins apelul menționând printre altele că „inculpatul a continuat săvârșirea faptei pe toată durata urmăririi penale, nefiind descurajat de acest fapt”.

Imediat după condamnarea definitivă de la Curtea de Apel, amorezul a continuat să bage spaima-n femeie.

O amenința că o distruge, că o termină, că are legături cu lumea interlopă, că va posta de mesaje jignitoare la adresa ei pe rețelele de socializare.

La sfârșitul lui noiembrie 2016, i-a trimis mai multe mesaje în care îi spunea că „va folosi forța să se împace cu ea, că va posta lucruri urâte pe Iubim Ludușul sau Gura lumii la Luduș, că în momente de nervi poate face chesti necugetate, scandal public și va reacționa extrem de dur încât va simți și ea ce înseamnă durerea”.

Tânăra a depus din nou plângere. În timpul anchetei, individul a refuzat să facă vreo declarație și a negat din nou că ar fi hărțuit-o și amenințat-o pe tânără.

Cazul a ajuns din nou pe masa judecătorilor din Luduș care au considerat că Silviu Adrian Șerban a încălcat sentința penală prin care i se interzicea să mai contacteze partea vătămată și să se apropie la mai puțin de 200 m de ea.

În fața judecătorilor, el s-a apărat susținând că nu o urmărea pe partea vătămată, dar instanța nu a ținut cont de spusele lui.

Cu toate acestea, bărbatul a primit din nou doar amendă și i s-a impus să nu se mai propie de victimă, locuința ei sau locul ei de muncă.

În mai 2018, judecătorii au decis să-i aplice o sancțiune de 20.000 de lei și l-au obligat să plătească 10.000 de lei daune morale.

Chiar dacă este mai mare, este evident că agresorul va continua cu hărțuirea și amenințări din moment ce acest tip de pedeapsă nu l-a descurajat.

Silviu Adrian Șerban a făcut apel și de anul trecut Curtea de Apel Târgu Mureș a amânat de câteva ori pronunțarea. Următorul termen este pe 25 februarie 2019.