Skip to content

Apel la 112. Corb la corb nu scoate ochii!

Apel la 112. Corb la corb nu scoate ochii!

Un apel la 112 al unui cetățean îngrijorat că un polițist beat circula cu mașina de serviciu a dus nu la pedepsirea agentului, ci la mușamalizarea cazului. DNA a intrat pe fir și a întocmit un dosar penal.

Polițistul turmentat, șef de post în comuna Straja din județul Suceava, a fost salvat de șeful lui care a mânărit, susține DNA, actele din dosar.

La data de 13 octombrie 2020, o persoană a sesizat telefonic Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 cu privire la faptul că șeful de post Dumitru Dascălu a consumat alcool în timpul serviciului și apoi a condus autospeciala de poliție până în orașului Vicovu de Sus, județul Suceava.

Operatorul de la 112 a transmis datele către Poliția din Vicovu de Sus. Reacția polițiștilor de acolo a fost una delăsătoare. În loc să se ducă să-l prindă în trafic pe colegul lor afumat, ei au așteptat frumușel ca acesta să ajungă la sediu.

Aici, ofițerul Mihai Apetroaie s-a făcut că își face datoria. În loc să-l pună pe șeful de post să sufle în etilotest, ofițerul a găsit un înlocuitor, astfel că rezultatul a fost zero, conform procurorilor.

Practic, mai arată DNA într-un comunicat din 6 aprilie 2023, Apetroaie l-a ajutat pe Dascălu din Straja să se sustragă de la prelevarea de mostre biologice. „Zero” a fost trecut în documentele care „au stat la baza închiderii fișei de intervenție deschisă ca urmare a apelului telefonic la 112”.

Apetroiae a fost trimis în judecată sub control judiciar, cu toate că a încercat să scape de această măsură, dar instanța i-a respins cererile. El este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

La nouă luni de la salvarea lui Dascălu, în iunie 2021, Apetroaie și-a dat demisia. Cel mai probabil a fost forțat să plece pentru că altfel nu se explică de ce a cerut în instanță anularea deciziei de demisie.

Un an mai târziu, instanța dispunea reintegrarea ofițerului în funcţia avută anterior demisiei și obliga IPJ Suceava să plătească salariile de care Apetroaie ar fi beneficiat. IPJ a făcut recurs, iar Curtea de Apel a trimis, în noiembrie 2022, dosarul la rejudecare.

Șeful de post este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual. În plus, este acuzat că a efectuat operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Timp de șase luni, între decembrie 2020 și iunie 2021, el ar fi negociat și încheiat, în numele unei rude, un număr de 34 de polițe de asigurare de bunuri imobile și mobile. Dosarul celor doi inculpați a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni

Ilegalitate marca PSD Suceava, plătită de toți românii. 60 de primării sunt în colaps financiar