Skip to content

Asasinat eșuat în SUA al Gărzilor Revoluționare din Iran pe filiera Hell Angels

garzile revolutionare iran hell angels crime

Un traficant de droguri susținut de serviciile secrete din Iran a comandat printr-un membru al Hell Angels din Canada un asasinat împotriva dușmanilor poporului stabiliți în SUA.

FBI a anunțat pe 29 ianuarie 2024 că două persoane stabilite în SUA urmau să fie asasinate pentru suma de 370.000 de dolari. Creierul din spatele operațiunii era, conform comunicatului autorităților federale, iranianul Naji Sharifi Zindashti. Cei doi executanți ai ordinului erau doi canadieni, unul dintre ei fiind membru important al Hell Angels.

Cunoscut sub poreclele de Big sau Big Guy, Zindashti s-a născut în orașul Urmia din vestul Iranului, foarte aproape de granița cu Turcia. Când exact? Nu se știe. Pentru că folosește două date de naștere: 26 august 1972 și 31 mai 1974.

Potrivit Iran International, o televiziune de limba farsi cu sediul în Londra, ascensiunea lui Zindashti este legată de Gărzile Revoluționare Islamice, un fel de armată a poporului care controlează practic Iranul. Gărzile, care susțin Hezbollah și Hamas, sunt catalogate de SUA drept organizație teroristă începând din 2019.  

Cartelul lui Zindashti domină piața drogurilor cu sprijinul Gărzilor care controlează rutele de tranzit și logistica, mai precizează sursa citată. Iranianul este fondatorul The Friends Club, o organizație din care fac parte înalți oficiali ai Gărzilor Revoluționare și membri importanți ai Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, precum și membri ai parlamentului.
Citiți și: Noi suspiciuni în cazul judecătorului iranian găsit decedat în București

Narcoticele confiscate și distruse ca parte a războiului pe care Iranul îl duce împotriva drogurilor aparțin în mare parte bandelor rivale lui Zindashti, mai scrie sursa citată. Acesta a fost arestat în 1996 și condamnat la moarte pentru o afacere cu droguri. A fugit în Turcia, însă, după ce a evadat din mașina ce-l ducea la tribunal.

În timp, relația lui cu regimul ayatollahilor s-a schimbat. Zindashti s-a întors în Iran în ciuda condamnărilor pentru trafic de droguri și uciderea unui gardian al închisorii când a evadat. Cooperează cu agențiile de informații ale republicii islamice în numeroase cazuri, printre care răpirea în 2020 a unui activist politic suedezo-iranian executat trei ani mai târziu.  
Citiți și: Un afacerist turc extrădat din România, condamnat în SUA pentru ajutorul dat Iranului

În decembrie 2020, poliția turcă a arestat 13 membri ai organizației conduse de Zindashti sub acuzația de colaborare cu serviciile de informații iraniene. Potrivit agenției oficiale de știri guvernamentale din Turcia, Ministerul iranian de Informații a folosit clanul lui Zindashti pentru a asasina sau răpi dizidenți iranieni începând din 2015. Doi ani mai târziu, în decembrie 2022, a fost omagiat de Ministerul Educației din Iran. Construiește centre comerciale și școli, dar este căutat de FBI pentru mai multe infracțiuni.

Autoritățile federale americane îl consideră ca fiind în spatele unei tentative de asasinat împotriva a doi disidenți iranieni, cel mai probabil soț și soție, care locuiau în statul Maryland. Din decembrie 2020 până în martie 2021, Naji Sharifi Zindashti și doi cetățeni canadieni, Damion Patrick John Ryan, în vârstă de 43 de ani, și Adam Richard Pearson, 29 de ani, au încercat să găsească metoda potrivită pentru a-i anihila pe cei doi iranieni care s-au opus regimului de la Teheran.

Potrivit rechizitoriului, Zindashti l-a contactat pe Ryan, membru marcant al Hell Angels pentru a discuta, prin mesaje criptate, despre un posibil asasinat în SUA. Victimele urmau să fie executate prin împușcare de către o echipă formată din minimum doi asasini.

Pe 30 ianuarie 2021, Ryan i-a transmis lui Zindashti că va avea nevoie de bani. Câteva zile mai târziu, cei doi au convenit asupra sumei de 370.000 USD pentru asasinat, din care 20.000 USD reprezentau cheltuielile. Ryan a spus atunci că pregătise o echipă de patru oameni. Pe 8 martie 2021, cei 20.000 de dolari au ajuns la Ryan prin intermediul unei persoane.
Citiți și: Iranian, acuzat de trafic de heroină, schimba valută pentru o fostă senatoare PSD

Nu este clar cine este această persoană, dar pe site-ul Departamentului de Justiție din SUA figurează la rubrica „Persoane căutate” și un ofițer al serviciilor secrete iraniene, Reza Hamidi Ravari. FBI dorește să-l interogheze în legătură cu ajutorul dat lui Zidashti în această afacere.

Damion Patrick John Ryan este membru cu drepturi depline al Hell Angels. El i-a transmis lui Zindashti că executarea unui asasinat în State este o chestiune dificilă, dar are cine s-o facă. După discuția cu iranianul, Ryan l-a contactat pe Pearson și l-a întrebat cât cere pentru comiterea crimelor. Totodată, i-a recomandat să formeze o echipă de doi asasini. Pearson a cerut 100.000 de dolari, iar Ryan a confirmat că va primi suma cerută.

Pe 30 ianuarie 2021, intermediarul lui Zidashti i-a cerut lui Ryan să îl pună la curentul cu mersul afacerii. Membrul Hell Angels i-a comunicat că totul este în regulă, lucrurile s-au pus în mișcare, dar că are nevoie de bani. Cei doi au căzut de acord asupra sumei de 350.000 USD și 20.000 cheltuieli. Omul lui Zidashti i-a trimis lui Ryan fotografii ale victimelor și adresa lor din Maryland.

Adam Richard Pearson fugea de justiția canadiană din 2019 și locuia ilegal în statul american Minnesota sub un nume fals. Era căutat pentru crimă și a fost extrădat în din SUA în Canada în 2021. Și el, și Ryan sunt încarcerați pentru infracțiuni care nu au legătură cu tentativa de asasinare a disidenților iranieni.

Publicația Vancouver Sun scria că Damion Ryan este un important membru al Hell Angels, fost membru al filialei Ontario Nomads de unde a plecat în urma unor neînțelegeri. A rătăcit și pe la filiala din Grecia a clubului moto, iar la una dintre întâlniri purta o geacă cu însemnele filialei din Croația. La începutul anului 2022 a fost arestat și acuzat de trafic de droguri. Poliția din Vancouver îl considera unul dintre cei mai periculoși infractori și a distribuit postere cu el.

Ryan era să fie ucis în timpul unei întâlniri cu un alt membru important al lumii interlope. Asasinul era îmbrăcat în haine femeiești tipic arabe, burka, dar arma s-a blocat și nu a putut să-și ducă la îndeplinire planul. În 2015, recompensa pe capul lui Ryan era de 200.000 USD.

Și angajatorul său, Naji Sharifi Zindashti, a scăpat din cel puțin o tentativă de asasinat în Istanbul. În acel schimb de focuri a fost ucisă însă fiica sa în vârstă de 19 ani și nepotul său în vârstă de 25 de ani. În spatele afacerii era un traficant turc de droguri care a fost ulterior ucis de doi canadieni în Dubai, se bănuiește, la ordinul lui Zindashti. Ambii criminali au fost găsiți la scurt timp morți în Canada.

Pentru că au pus la cale asasinarea celor disidenți iranieni, Zindashti, Ryan și Pearson riscă zece ani de închisoare în Statele Unite. În plus, Departamentul Trezoreriei a interzis lui Zindashti și câtorva dintre asociații săi cheie să efectueze orice fel de tranzacții în SUA.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!