Un condamnat din SUA aflat pe „culoarul morții” urmează a fi executat pe 25 ianuarie prin asfixiere cu azot. Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a atras atenția că această nouă metodă ar putea fi o formă de tortură.
Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 58 de ani, s-a născut pe 4 iulie și a fost inițial condamnat în 1989. Apelul a fost judecat câțiva ani mai târziu, iar în 1996 sentința a rămas definitivă. Juriul care l-a găsit vinovat pe Smith a recomandat închisoarea pe viață, dar judecătorul a decis să-l condamne la moarte.
Pe 18 martie 1988 o crimă oribilă a șocat comunitatea din comitatul Colbert, Alabama. Pastorul Charles Sennett Sr. a alertat poliția după ce și-a găsit nevasta aproape moartă-n casă. Fusese înjunghiată și bătută crunt cu un vătrai. A decedat la spital. Ancheta a scos la iveală că omul lui Dumnezeu a plătit 1.000 de dolari pentru asasinarea soției. Înglodat în datorii și cu amantă, el spera ca asigurarea de viață a femeii să-l scoată la liman.
Sennet a contactat un individ, Billy Gray Williams, ca să-i ucidă consoarta. La rândul lui, Williams și-a luat două ajutoare: John Forrest Parker și Kenneth Eugene Smith. Aceștia doi au pus în executare planul pastorului. La o săptămână după crimă, acesta și-a tras un glonț în cap după ce a aflat că este suspect.
Billy Gray Williams a fost condamnat pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată și a murit în închisoare în noiembrie 2020. Parker și Smith au fost amândoi condamnați la moarte, primul fiind executat prin injecție letală în iunie 2010.
Rândul lui Smith la injecție a fost stabilit pentru luna noiembrie 2022. Execuția a fost oprită pentru că echipa care ducea sentința la îndeplinire nu a putut să îi găsească venele pentru a-i introduce otrava în corp înainte de ora stabilită de Curtea Supremă din Alabama. A fost cea de-a treia execuție eșuată din Alabama.
În urma incidentului, guvernatorul statului a ordonat o revizuire a procesului de execuție și a cerut Curții Supreme din Alabama să modifice regulile instanțelor de stat pentru a acorda personalului din penitenciar timp suficient pentru efectuarea execuțiilor.
Injecția letală este metoda principală de execuție a condamnaților din Alabama. Statul american a încheiat un acord cu Smith prin care i s-a permis acestuia să aleagă o metodă secundară de execuție: asfixierea cu azot. Este programat pentru sufocare pe 25 ianuarie, iar dacă nu va interveni nimic, Smith va fi prima persoană din SUA executată prin hipoxie cu azot.
Românul responsabil de moartea a 39 de migranți, condamnat la 27 de ani
Din cauza faptului că asfixierea cu azot nu prevede sedarea deținutului, ONU consideră că această metodă de execuție constituie o formă de tortură care „ar putea conduce la o moarte dureroasă şi umilitoare”. Pe de altă parte, Asociaţia americană de medicină veterinară recomandă administrarea unui sedativ animalelor, chiar şi celor de talie mare, când sunt eutanasiate cu azot.
ONU cere autorităţilor din Alabama să suspende execuţia lui Smith și și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că şi statele Mississippi şi Oklahoma au aprobat această metodă de execuţie. Comisarul ONU pentru drepturile omului a declarat pe 16 ianuarie 2024 că execuția planificată a lui Smith ar putea încălca două tratate internaționale privind drepturile omului pe care SUA au fost de acord să le respecte: Pactul privind drepturile civile și politice și Convenția împotriva torturii și altor pedepse sau tratamente nemiloase, inumane sau degradante
Potrivit CBS News, Congresul american a ratificat Pactul în 1992 cu mai multe rezerve, iar modificările au pus sub semnul întrebării eficiența tratatului în SUA. Statele Unite au semnat Convenția cam în aceeași perioadă, dar acordul includea o clauză care respingea aplicarea tratatului la pedeapsa capitală, atât timp cât pedeapsa cu moartea este aplicată prin respectarea Constituției.
Patru polițiști de la Antidrog au torturat un polițist sub acoperire de la Anticorupție
Alabama a autorizat hipoxia cu azot ca metodă de execuție în 2018 ca urmare a penuriei de injecții letale pe plan național și a elaborat protocolul de folosire a metodei în luna august 2023. Este unul dintre cele trei state din SUA care permit acest lucru din punct de vedere tehnic, împreună cu Oklahoma și Mississippi, dar metoda nu a mai fost niciodată folosită până acum. Deținutul trebuie să inspire azot pur sau niveluri extrem de concentrate de azot printr-o mască de gaz până când moare.
Metoda nu a fost niciodată testată și chiar medicii veterinari au refuzat să o folosească atunci când eutanasiau animale. Cei care se opun implementării acestei metode avertizează că hipoxia cu azot poate provoca dureri inutile și poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea persoanelor care îl manipulează.
Chiar în protocolul de folosire a azotului, oficialii din Alabama recunosc riscurile utilizării acestui gaz. Decizia de folosire a acestei metode în cazul lui Smith a fost confirmată de un judecător federal. Avocații condamnatului susțin că statul Alabama îi folosesc clientul pe post de cobai și intenționează să facă recurs împotriva acestei decizii, potrivit Associated Press.