Skip to content

Asistent social, reținut în dosarul tinerilor germani exploatați într-un centru din Maramureș

Un scandal care a izbucnit în vara acestui an după ce DIICOT a arestat doi cetățeni germani care conduceau un centru de reabilitare în județul Maramureș.

La data de 27 august 2019, procurorii au făcut mai multe percheziții într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

În perioada 2014 – august 2019, un număr de opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea mai multor tineri de cetățenie germană cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Babett şi Bert Sieghard Schumann furnizau servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor, dar de fapt aceștia erau lipsiți de libertate și supuși unui program de reeducare.

Li se interzicea să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române și erau forțați să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor.

Practic, erau ținuți în sclavie, bătuți și amenințați. Unii dintre adolesecenți au vrut chiar să se sinucidă.

Aşa-zisul program social era finanţat de către statul german și era intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat era Asociaţia Esperando din Baia Mare.

Cetățenii germani au fost arestați, dar  au avut complici în rândul autorităţilor locale, respectiv în poliţie, primărie şi asistenţă socială, care îi anunţau atunci când se făceau controale.

Luni, 9 decembrie 2019, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a trei cetățeni români, unul dintre fiind funcționar public.

Marcel Vasile Iusco este angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și era desemnat manager de caz pentru „Projekt Maramureş”.

Potrivit DIICOT, Iusco a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate.

El știa că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege, a întocmit rapoarte de control false.

În loc să facă verificări cu privire la situaţia copiilor, angajatul statului se ducea doar la centru și stătea de vorbă cu persoanele responsabile fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte.

Celelalte două persoane reținute sunt angajați ai asociației care administra centrul și aveau rolul de a împiedica copiii să reclame abuzurile la care erau supuși.

Banii obținuți de cei doi cetățeni germani erau bani negri, rolul acestor doi angajați fiind și acela de a transfera câștigurile în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate.

Copii germani, chinuiți cu complicitatea autorităților locale din Maramureș

Raport Avocatul Poporului și Save the Children: Copiii României, ciuca bătăilor inclusiv din partea Guvernului și Parlamentului

Procurorii investighează cum au fost exterminați în „căminele” comuniste peste 1.100 de copii cu handicap