Skip to content

Atenție! Un nou tip de înșelăciune cu certificate sanitare Covid

Un nou tip de înșelăciune cu certificate verzi de vaccinare COVID-19 false a fost descoperit de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice.

Persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive care conțin cuvinte precum: vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat. Apoi li se cer aproximativ 100 de euro pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau adresa de e-mail a beneficiarului.

Pentru a-i convinge pe cumpărători să plătească, infractorii transmit fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat. Cumpărătorii sunt avertizați că, dacă nu se face plata în 30 de minute sau o oră, se renunță la tranzacție.

După efectuarea plății, vânzătorul de certificate false nu mai transmit nimic și blochează conversațiile cu persoana doritoare să cumpere documentul.

„Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Anchetatorii încearcă să identifice persoanele implicate și atrag atenția cetățenilor asupra acestui nou tip de înșelăciune.

Percheziții la persoane bănuite de înșelăciuni prin metoda ghicitului