Românii care, dintr-un motiv sau altul, ajung să fie arestați în Austria trebuie să știe ce drepturi au. Ei reprezintă populația cea mai numeroasă din rândul deținuților aflați în penitenciarele din Austria.
Sunt urmați de cei din țările fostei Iugoslavii, Ungaria, Nigeria și Turcia, potrivit presei austriece. Numărul străinilor aflați în închisorile austriece la 1 iunie 2022 era de 4.332 – aproape 50% din totalul deținuților.
Sistemul judiciar în materie penală este similar cu cel din majoritatea statelor. Când poate fi arestat cineva de poliție și dus la secție pentru audieri.
Conform Codului de procedură penală austriac, suspecții trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor cât mai curând posibil sau cel puțin înainte de a fi interogați de poliție. Ei au, de asemenea, dreptul de a păstra tăcerea sau de a face o declarație, precum și de a consulta un avocat.
Reținerea inițială după arestare poate dura până la 48 de ore, după care un judecător decide dacă o persoană ar trebui să rămână în custodie sau nu. Un suspect poate fi apoi eliberat pe cauțiune sau în anumite condiții, cum ar fi predarea pașaportului poliției.
AUSTRIA: Român, arestat după ce și-a bătut cu sălbăticie fiica de 14 ani
Cei suspectați de infracțiuni grave pentru care se prevede o pedeapsă cu închisoarea de zece ani sau mai mult sunt aproape întotdeauna arestați preventiv.
Pentru a fi refuzată cauțiunea și arestat preventiv, trebuie să existe suspiciuni serioase că ar putea fi comisă o altă infracțiune.
Un alt motiv valabil pentru a ține pe cineva în custodie după primele 48 de ore este riscul ca suspecții, mai ales cei care nu locuiesc și nu lucrează în Austria, să plece din țară.
Alte motive pentru a refuza eliberarea unui suspect sunt: riscul ca probele să fie distruse, martorii să fie contactați sau există posibilitatea comietrii unei noi infracțiuni.
În cazul în care cauțiunea este refuzată și o persoană trebuie să fie ținută în arest mai mult de 48 de ore, aceasta trebuie să fie reprezentată legal de un avocat.
Potrivit Österreichs digitales Amt, site oficial al guvernului federal austriac, nu trebuie în niciun caz renunțat la ajutorul juridic. Dacă un suspect nu își poate permite să angajeze un avocat, va fi numit un apărător din oficiu (Verfahrenshilfe).
Transport de păsări, plin cu voiajori din Siria. Șoferul român, arestat
Cazul va fi apoi revizuit de către un judecător în mod regulat pentru a decide dacă custodia ar trebui să continue. Prima revizuire va avea loc după 14 zile, apoi la o lună și la două luni, dar un suspect poate solicita oricând eliberarea.
Serviciul juridic pentru arestați (Rechtsanwaltliche Journaldienst für festgenommene Beschuldigte), înființat de Ministerul Federal al Justiției împreună cu Asociația Avocaților, poate fi contactat zilnic, 24 de ore din 24, la numărul de telefon 0800 376 386. Primul apel și prima consultație telefonică sunt gratuite, dar serviciile sunt în general contra cost.
Informațiile privind arestarea, drepturile și obligațiile sunt cuprinse într-o fișă de informare (Informationsblatt) care este înmânată persoanei arestate într-o limbă pe care persoana o poate înțelege.
Fiecare persoană arestată are posibilitatea de a anunța pe cineva despre arestare. Persoanele arestate au dreptul la telefon, au dreptul de a păstra tăcerea, nu trebuie să se autoincrimineze și neapărat să insiste pentru prezența unui avocat.
Bărbat căutat de autoritățile din Austria și România pentru trafic de migranți, reținut la frontieră
Român căutat pentru furturi și jafuri comise în Austria, arestat în Italia
Căutat în Austria pentru furturi de utilaje, arestat la Deva