Două adolescente de 15 și 16 ani au fost arestate după ce au bătut, tâlhărit și sechestrat o alta în vârstă de 14 ani.
„Atragem atenţia asupra acestui fenomen cunoscut sub denumirea de bullying care a luat amploare, precum şi asupra acţiunilor grave ale minorilor care capătă valenţă penală şi care presupun şi impun luarea unor măsuri corespunzătoare din partea organelor judiciare.”
Acesta este mesajul procurorilor care le-au reținut pe cele două agresoare, R.M.A. Iliescu în vârstă de 16 ani și A.A.I. Călin de 15 ani în data de 4 septembrie 2023. Potrivit anchetatorilor, la data de 4 septembrie 2023, în jurul orei 16.00, Călin s-a deplasat într-un parc din Sectorul 3 al Capitalei împreună cu Iliescu și alte două persoane minore care au vârsta de 14 ani.
Acolo au abordat-o pe victimă, în vârstă de 14 ani, și au forțat-o să se deplaseze în lateralul unui bloc situat în apropiere unde au agresat-o fizic. Au tras-o de păr, au lovit-o cu palmele și pumnii, inclusiv în cap. Apoi, Călin i-a smuls genele false tip bandă pe care victima le avea, iar Iliescu și cei doi băieți minori i-au luat un creion de buze și de o sumă de bani din poșetă.
https://newsromania.net/ultima-ora/telefonul-copilului-cifre-ingrijoratoare-cele-mai-multe-abuzuri-si-agresiuni-semnalate-au-avut-loc-in-familie/
Iliescu i-a smuls din mâna persoanei vătămate și un telefon iPhone 11, în scopul însușirii pe nedrept. În aceeași zi, în jurul orei 17:45, aceeași echipă de patru bătăuși au constrâns-o pe victimă se deplaseze la o adresă din Sectorul 3 unde au ținut-o acolo timp de o oră, lipsind-o astfel de libertate, mai susțin procurorii.
După patru zile de la agresiune, adolescentele Iliescu și Călin au fost reținute și, în aceeași zi, un judecător de drepturi și libertăți a decis arestarea lor pentru 30 de zile. Prima este acuzată de savârşirea infracţiunilor de amenințare, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal și șantaj, iar cea de-a doua, de tâlhărie şi lipsire de libertate în mod ilegal. Prietenii lor bătăuși au scăpat de rigorile legii pentru că nu răspund penal din cauza vârstei.
Agresoarele au contestat decizia magistratului de la Judecătoria Sectorului 3 la Tribunalul București, fără câștig de cauză, însă. La data de 18 septembrie, instanța a menținut măsura arestului preventiv.
Iliescu nu este la prima tangență cu legea penală. Împreună cu Perla Cristina Călin, în vârstă de 23 de ani, o rudă a partenerei de bullying, a fost acuzată de furt de la magazinul Pepco aflat în incinta complexului comercial Auchan Titan. Pe 23 august anul trecut, judecătorii au admis cererea procurorilor de la Sectorul 3 de renunțare la urmărire penală.
Tot Perla a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 3 în mai 2023 la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. Perla făcuse parte dintr-o bandă de hoți care au sustras, în 2022, bunuri din sediul unei firme.
https://newsromania.net/ultima-ora/bucuresti-elevii-refuza-sa-mai-intre-la-orele-unei-profesoare-agresive-video-protest/
Studiile arată că doar un sfert dintre cazurile de bullying sunt raportate și asta din cauza faptului că victimele de tem de răzbunarea agresorilor. Potrivit UNICEF, unii părinți nu știu cum să-și protejeze copiii de bullying și violență, alții nu știu că aceștia sunt victime, martori sau chiar autori ai unor comportamente dăunătoare.
Bullying este agresiunea care poate fi ușor identificată prin trei factori: intenție, repetiție și putere. Un abuzator are intenția de a provoca durere, fie prin acte de violență fizică sau cuvinte ori printr-un comportament care rănește și o face în mod repetat. Băieții au mai multe șanse de a se confrunta cu bullying fizic, iar fetele trăiesc mai des experiența celui psihologic, spun experții UNICEF.
Bullying-ul este un tipar de comportament și nu incident izolat. De obicei, copiii care hărțuiesc au un statut social perceput ca fiind superior sau se află într-o poziție de putere. Agresiunile de tip bullying pot avea consecințe dăunătoare și pe termen lung: performanță redusă la școală, probleme emoționale sau care le afectează sănătatea mintală, inclusiv depresie și anxietate, care pot conduce la consum de droguri.