O bandă de hoți români specializată în furturi de fistic i-a adus la disperare pe reprezentanții Lidl din Olanda. Românii sunt denumiți de autorități „infractori călători” pentru că vin din țările vecine pentru a comite furturi în magazinele din Țara Lalelelor. În două săptămâni, poliția olandeză a primit 13 reclamații, cele mai multe fiind din estul Olandei.
Cine sunt hoții? O bandă de români care fură la comandă, au declarat pentru publicația AD surse din Poliție și ai Detailhandel Nederland , asociația care reprezintă 100.000 de retaileri olandezi.
La începutul lunii martie 2019 hoții au prădat în timpul zilei magazinele Lidl din Deventer și Steenwijk.
Patru români au fost arestați pentru furtul din Deventer: doi bărbați, cu vârste de 42 și 35 de ani, și două femei cu vârste de 40, respectiv 36 de ani. În mașina lor au fost găsite zeci de pachete de fistic și nuci caju, dar și alte produse scumpe.
În furtul din Steenwijk au fost implicați doi români, unul în vârstă de 21 de ani, iar celălalt de 29. În gențile lor au fost găsite 59 de pungi de fistic cu sare marca Alesto. În Olanda costă 3,40 euro punga.
Nici unul dintre ei nu are reședință în Olanda și instanța a decis ca ei să stea în arest 14 zile. Urmează procesul.
La Lidl în România punga de fistic cu sare Alesto de 500 de grame costă 29,79 lei, iar un kilogram, în jur de 60 de lei. Nucile Caju costă 8,79 lei punga de 150 de grame.
Polițiștii au crezut că s-a terminat cu furturile, dar s-au înșelat. Hoții de fistic au lovit din nou.
Polițistul Ed Kraszewksi a declarat pentru AD că infractorii lucrează împreună, chiar dacă componența echipelor se schimbă. „Din datele noastre este vorba despre români. Putem vorbi despre Banda Fisticului”, a explicat Kraszewksi.
El nu are o explicație pentru valul de furturi de fistic, dar este convins că infracțiunile au loc în funcție de comenzile pe care le primesc hoții.
Magazinele Lidl sunt cel mai des atacate. În 2016, lanțul german a avut de-a face cu furturi similare.
Un purtător de cuvânt al Lidl nu a putut explica jurnaliștilor de ce hoții aleg să fure fistic și nici nu a dorit să comenteze asupra posibilelor măsuri.
Pe de altă parte, două persoane au fost condamnate în Belgia în 2018 după ce au furat fistic în valoare de 900.000 de euro.
Reprezentanții Detailhandel Nederland susțin că „infractorii călători” aduc prejudicii de aproape 200 de milioane de euro anual membrilor săi: minimarketuri, supermarketuri și magazine.
Un pas important a fost făcut anul trecut când s-a încheiat un protocol cu Poliția și Parchetul. Se va face schimb de informații cu autoritățile din Germania și Belgia.
Cele mai furate produse sunt: lame de bărbierit, rezerve pentru periuțe electrice de dinți, pastă de dinți (în special Sensodyne) și lapte praf pentru copii.