Skip to content

BELGIA: 18 români, condamnați la închisoare și amendă de 960 € pentru un grătar organizat în timpul carantinei

Un magistrat din Bruges a condamnat 18 români la o lună de închisoare și câte 960 de euro amendă pentru că în timpul carantinei impuse de autoritățile belgiene s-au strâns la un grătar ca să petreacă.

Sentința a fost dată pe 25 februarie 2021, la aproape zece luni de la data la care românii au fost amendați prima oară, scrie cotidianul Het Nieuwsblad.

Pe 12 aprilie 2020, în Duminica Paștelui, 30 de români s-au strâns la o casă de pe strada Manitobalaan din orașul Gistel, Flandra de Vest. Nelipsitul grătar, făcut în curtea din spate, și muzica i-au deranjat pe vecini care au chemat poliția.

Înțelegători, oamenii legii le-au dat tuturor chefliilor câte o amendă de 250 de euro. Minorii au scăpat fără sancțiuni.

Culmea este că exact în ziua de 12 aprilie 2020, s-a înregistrat vârful de decese în Belgia, conform presei. 417 oameni și-au pierdut viața în acea duminică din cauza COVID-19.

Cheful românilor a fost printre primele petreceri înregistrate de când fusese introdusă carantina. După ce au distribuit românilor amenzile, polițiștii belgieni au pus capăt distracției și i-au trimis la casele lor.

Româncă, condamnată în Belgia pentru hărțuire online: „Mai bine la închisoare decât fără Facebook”

Cu toate că au primit o amendă modică, în mod surprinzător, aproape toți petrecăreții au refuzat să plătească.

Drept urmare, optsprezece persoane au fost citate și urmau să fie audiate pe 25 februarie 2021, la o instanță din Bruges.

Dintre cei 18, și-au făcut apariția doar doi, soț și soție, care au încercat să-l înduplece pe judecător motivând că ajunseseră de puțin timp în Belgia și nu știau că nu au voie să petreacă. Asta, în condițiile în care toate statele din UE erau în carantină totală încă din martie.

Magistratul a hotărât ca fiecare dintre cei 18 români sancționați inițial cu 250 de euro să plătească 960 de euro. Totodată, a decis pentru fiecare dintre ei o pedeapsă de o lună de închisoare.

„Nu știam despre măsuri”, și-au mai încercat norocul încă o dată cuplul de români, în încercarea de a scăpa.

Replica judecătorului Peter Vandamme a fost pe măsură. „Milioane de belgieni au trăit ca pustnicii în chilii pentru a lupta împotriva virusului. Făcând un grătar cu treizeci de persoane, fără griji, ați anulat toate acele eforturi. Nu știați? Ar trebui să știți despre asta”, le-a spus magistratul.

El nu a fost deloc îngăduitor când a stabilit pedepsele. Așa cum am precizat, 18 participanți au primit toți o pedeapsă de o lună de închisoare și câte o amendă de 960 de euro.

În momentul în care s-a pronunțat sentința, soții români au rămas uimiți și l-au întrebat pe judecător ce să facă. „Data viitoare, respectați măsurile!”, a fost răspunsul.

BELGIA: Relaxarea restricțiilor, absolut exclusă în următoarea lună