Skip to content

BELGIA: Patroni români, condamnați pentru sclavie modernă și amendați cu 48.000 de euro. Au fost denunțați de o firmă

Patru membri ai unei familii de români care avea o afacere în Belgia au fost condamnați la doi ani de închisoare și la plata unei amenzi de 48.000 de euro pentru trafic de persoane.

Sentința a fost dată de un tribunal din Bruges pe 18 noiembrie 2020, scrie publicația Nieuws Blad.

Ancheta a demarat în urma sesizării făcute de o altă firmă împotriva societății comerciale controlate de români: Maykel Construction VOF cu sediul în orașul Kortrijk, aproape de frontiera cu Franța, la aproximativ 40 de km de Lille.

La începutul lunii octombrie 2017, sediul Maykel Construction a fost percheziționat de autoritățile belgiene. Acestea au găsit șase români care lucrau. Muncitorii au explicat anchetatorilor că au fost înșelați să vină în Belgia.

Potrivit unui oficial de la Inspecția Muncii, românii primeau mult mai puțini bani decât li s-a promis. Mai mult, când cutezau să își ceară drepturile de la patronii români, erau bătuți.

Documentele lor de identitate erau folosite pentru încheierea unor contracte de internet sau apă/canalizare, astfel că tot ei ajungeau să plătească facturile pentru aceste servicii.

Cei șase români au stat în condiții îngrozitoare în perioada 2015 – ianuarie 2017. Prima dată au fost cazați în podul unei case unde nu aveau baie și bucătărie.

Mai târziu au fost duși într-o fabrică de țigări dezafectată unde nu aveau toaletă sau încălzire. Până la urmă au fost mutați într-o casă deținută de patronii români în strada Gentsesteenweg, imobil pe care au trebuit să-l renoveze ei pentru a putea fi locuit.

Jurnaliștii belgieni care au scris despre caz susțin că liderul familiei era Mihai B. în vârstă de 30 de ani. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și plata unei amenzi de 48.000 de euro. Tatăl său, Mihai Farcaș (55 de ani), fratele Marius Farcaș (24 de ani) și verișorul Sorel Farcaș (29 de ani) au primit aceeași pedeapsă.

Maykel Construction a intrat în faliment, dar românii și-au deschis o altă societate comercială, conform Nieuws Blad. Datele de la Registrul Comerțului din Belgia arată că Maykel Construction, înființată în Oostende și cu obiect de activitate lucrări de construcții, a intrat în faliment la data de 25 martie 2019 după ce devenise inactivă cu două luni înainte.

Firma a fost înființată în 2015, cu un capital social de 3.000 de euro, de către Sorel Farcaș și Radu Ștefan Stepan, ambii având domiciliul în Schaerbeek, o localitate care face parte din zona metropolitană a capitalei Bruxelles.

Conform cotidianului Het Laatste Nieuws, muncitorilor români li s-a promis 100 de euro/zi, dar imediat cum au ajuns li s-au luat actele de identitate de către patronii români, membri ai unei familii de romi. Munceau câte zece ore pe zi și abia primeau 200-300 de euro pe săptămână.

În iulie 2019, Mihai Fracaș și fiul său Mihai B. au înființat o altă firmă, conform unui raport al Poliției Belgiene citat de Het Laatste Nieuws.

Român din BELGIA, condamnat la închisoare pentru crimă. Victima, găsită cu o pungă de plastic pe cap

Româncă, condamnată în Belgia pentru hărțuire online: „Mai bine la închisoare decât fără Facebook”

BELGIA: Daune de 1.000.000 € pentru statuile de patrimoniu furate și date la topit de hoții români