Proprietarul unei companii de transport rutier de mărfuri din Belgia riscă cel puțin un an de închisoare cu executare și peste 100.000 de euro amendă pentru dumping social.

El riscă să plătească în solidar cu firma sa o amendă de peste 600.000 de euro.

Procurorii specializați în domeniul muncii susțin că David Verstraete a înființat în Slovacia o firmă de tip cutie poștală pentru a evita plata salariilor și a contribuțiilor sociale conform legii din Belgia.

Dumpingul social este o practică des întâlnită în care angajatorii își măresc profitul folosind mână de lucru mai ieftină decât în țara în care își au sediul sau operează.

În acest caz, șoferii de TIR primeau salarii mai mici decât dacă ar fi fost angajați conform legilor din Belgia.

Potrivit publicației Het Laatste Nieuws, șoferii români angajați de patronul belgian lucrau numai în Benelux și Franța, dar erau plătiți conform legilor din Slovacia.

Datele de la Registrul Comerțului din Slovacia arată că Verstraete a înființat în 2011 alături  de alte două persoane firma Terra Nova SK s. r. o.

Patru ani mai târziu, el a rămas singurul asociat și director și în octombrie 2015 i-a schimbat denumirea în DV Trans s.r.o.

Aceasta este înregistrată la adresa Hattalova 12/A unde mai figurează și o altă companie deținută și condusă de Verstraete: VDLD SK s.r.o., nume care provine de la inițialele sale și ale celuilalt asociat, Luc Denys.

Când procurorii belgieni au început ancheta împotriva lui Verstraete, au observat că toate firele duc la firma din Slovacia, firmă care funcționează într-o mică clădire de birouri alături de alte 79 de companii.

De fapt, susține sursa citată, DV Trans opera din orașul belgian Hooglede.

În timpul anchetei, șoferii români au declarat că ei au condus doar în Benelux și Franța.

„Nu au fost niciodată în Slovacia”, a explicat judecătorilor procurorul de caz.

Conform acestuia, în perioada martie 2016 – iunie 2017, 29 de șoferi de TIR au fost angajați de DV Trans, firmă care nu deținea nici un vehicul.

DV Trans a fost amendată cu 522.000 de euro și i s-a interzis să mai opereze.

Patronul acesteia riscă cel puțin un an de închisoare și o amendă de 104.400 euro.

Avocatul acestuia a susținut că ancheta nu a fost făcută conform legii și că au existat angajați la biroul din Bratislava.

Verstraete, în vârstă de 41 de ani, locuiește în Roeselare, Belgia, la cinci kilometri distranță de localitatea din care spun procurorii că își dirija afacerile.

A susținut că nu a câștigat niciun ban din activitățile de care este acuzat și că și-a plătit angajații în mod corect.

Cu toate acestea, DV Trans are ca obiect de activitate: comerțul cu amănuntul, brokeraj, imobiliare și servicii de consultanță.

Sentința va fi dată pe 15 ianuarie 2020.

Șase camioane înmatriculate în România, confiscate de autoritățile belgiene

2.000.000 de euro amendă riscă în Belgia o firmă de transport din România deținută de o companie din Republica Moldova

BELGIA: Autoritățile au confiscat 24 de TIR-uri ale unei firme din cauza condițiilor de muncă

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.