Pe 10 ianuarie 2020, magistrații Curții de Apel Galați au condamnat definitiv 19 agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila – Biroul Rutier, Serviciul Rutier și Biroul Ordine Publică pentru luare de mită.

Pedepsele au fost toate cu suspendare pe un termen de supraveghere de trei ani.

Subofițerii nu mai au dreptul de a fi polițiști doar în cazul revocării suspendării executării pedepsei.

Ei trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

Au fost acuzați că în perioada 17 ianuarie – 21 aprilie 2015 au luat 127 șpăgi de la șoferii care încălcau regulile de circulație.

Cuantumul mitei varia de la 100 de lei pentru nepurtarea centurii, folosirea telefonului sau nefolosirea luminilor de întâlnire până la 1.500 de lei pentru depășirea cu 50km/h a vitezei admise. Pentru un ITP expirat se lua 200 de lei.

Unora dintre șoferilor prinși le spunea că au depășit viteza chiar dacă aparatul radar nu filma. 

Printre aceștia se aflau și investigatori sub acoperire, cel mai des folosit fiind unul care avea numele Bebe Palat Cristian Rădulescu, acesta nefiind numele real al polițistului de la Anticorupție, și circula într-un Audi de culoare neagră și le spunea polițiștilor de la Rutieră că se ocupă cu „fer”.

Unul dintre investigatori o coordona și pe Andreea Lungu, o polițistă colaborator acoperit care îi însoțea pe agenții de la Rutieră. Andreea Lungu nu este numele real al acesteia.

Bebe Palat a fost la un pas să fie deconspirat când a fost oprit într-o seară în Brăila pentru că nu purta centura de siguranță, folosea telefonul mobil și avea viteză.

Agentul Daniel Hagiu și-a dat seama că acesta ar putea avea aparatură de înregistrare asupra sa.

Hagiu Daniel: Viteză, telefon, vorbeai la el…

Bebe Palat: Am închis în secunda doi, băiatu’…

Hagiu Daniel: Ai închis, dar eu te-am văzut. Mai ai puncte?

Bebe Palat: Ce să am?

Hagiu Daniel: Puncte de penalizare.

Bebe Palat: Păi dacă sunt băiat! Ce… Dă-le dracului de puncte!Cum fac?

Hagiu Daniel: Dai noroc cu mine!

Bebe Palat: Mă duc la mașină și mă întorc, da?

Hagiu Daniel: Nu. Acia…

Investigatorul i-a înmânat agentului de poliție Hagiu Daniel suma de 200 lei prin strângerea reciprocă a mâinilor.

După ce a dat banii, investigatorul 1-a întrebat pe polițist dacă suma este suficientă, având în vedere că mai este însoțit și de un alt coleg.

În acel moment, agentul Hagiu a avut o reacție nervoasă, iritat fiind de faptul că investigatorul discută în mod deschis despre șpaga dată.

Bebe Palat: Păi eu știu cât noroc să dau!? Un whisky? Un ce? Stai… Dau și pentru colegul? Ia! Două milioane! Sărumâna!

Hagiu Daniel: Ce facem, ca la piață?!

Bebe Palat: Hai gata! Săru’mâna!

Hagiu Daniel: Ia vino încoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei să…

Bebe Palat: N-am nimic, n-am niciun telefon!

Hagiu Daniel: Ia stai așa!

Apoi, agentul de la Rutieră a coborât din mașina Poliției și a început să-l pipăie pe investigatorul sub acoperire încercând să descopere dispozitive ascunse.

Bebe Palat: Eee…

Hagiu Daniel: Câte… Câte camere ai pe tine?

Bebe Palat: Ce să am?

Hagiu Daniel: Camere.

Bebe Palat: Sînt Palat, mânca-ți-aș! Am șapte mii de camere! Hai, bre, tăticule…! Te-am pupat!

Hagiu Daniel: Pa!

După ce s-a convins că nu deține asupra lui aparatură de înregistrare, polițistul l-a lăsat pe Bebe Palat să plece.

În primă instanță, judecătorii au considerat că polițista colaborator acoperit a instigat agenții de la Rutieră să comită unele infracțiunile de care au fost acuzați.

Potrivit actelor de la instanță, confirmarea provocării din partea colaboratorului acoperit rezultă și din discuția pe care aceasta o are cu un investigator acoperit care a ajuns din eroare la dosarul cauzei.

Investigator: Ai făcut niște prostii mari! Gândește-te la un singur lucru: dacă acela ți-a atras o dată atenția în p… mea să taci din gură tu de ce p… mea continuai? … Bine dă-l în morții mă-sii că oricum nu mai contează acum mi se rupe p… de ei. Păi mie mi se pare că faci niște chestii pe care eu nu ți le spun să le faci, forțate.

Lungu Andreea: Da’ crezi că l-am instigat în vreun fel ieri?

Cei 19 polițiști condamnați sunt: Bunea Valentin-Eugen, 2 ani şi 9 luni; Urse Ionuț, 2 ani şi 8 luni; Simion Marius, 2 ani şi 6 luni; Meiroșu Daniel, 2 ani şi 8 luni; Grigoriu Ionuț, 2 ani şi 8 luni; Hagiu Daniel, 2 ani şi 8 luni; Ion Emanuel, 2 ani şi 8 luni; Mei-Roșu Cosmin-Valentin, 2 ani şi 9 luni; Paraleu Alin-Petrișor, 2 ani, 11 luni și 20 zile; Pascu Dragoș, 3 ani; Podaru Fănel, 3 ani; Oprescu Florian Valentin, 2 ani şi 9 luni; Bunea Marius, 2 ani şi 9 luni; Manea Gheorghe, 2 ani şi 8 luni; Custură Dragoș Constantin, 2 ani şi 8 luni; Bălan Cristian, 2 ani; Farcaș Stănică, 2 ani şi 8 luni; Ilie Adrian, 2 ani şi 8 luni; Mocanu Ionuț-Adrian, 2 ani şi 8 luni.

Subofițer, condamnat după ce a făcut scăpat un martor de serviciu al Poliției

Un polițist dezertor și-a terorizat vecinii și i-a disperat pe gardienii de la Jilava

Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.